Gemeente Tytsjerksteradiel


Feanen

Tytsjerksteradiel zet in op De Alde Feanen

Op 9 november spreekt de raad van Boarnsterhim zich uit over het voorstel van het college van Boarnsterhim om het hele noordwestelijke deel van het grondgebied van de gemeente toe te voegen aan de gemeente Leeuwarden. Daarmee komt het college terug op het eerdere voorstel om De Alde Feanen toe te voegen aan Tytsjerksteradiel. Het college en de voltallige raad van Tytsjerksteradiel zijn van mening dat de Alde Feanen bij Tytsjerksteradiel hoort. Het college heeft de raad van Boarnsterhim een brief gestuurd met het verzoek de Alde Feanen toe te voegen aan Tytsjerksteradiel.

Het college en de raad van Tytsjerksteradiel zijn van mening dat De Alde Feanen voor het belangrijkste deel onder één bestuur moet vallen. "Dit komt het behoud van de natuurwaarden -van de Alde Feanen als Nationaal Park- het eenduidig toepassen van regels en de handhaving ten goede" aldus burgemeester Polderman.

Spilfunctie Earnewâld
"Tytsjerksteradiel is al lang betrokken bij De Alde Feanen en heeft hierdoor veel kennis van het gebied op gedaan. Er is vakkennis en capaciteit in huis om het gebied zo te besturen dat zowel het natuurbelang als de recreatieve belangen een plek krijgen."

Daarnaast is het dorp Earnewâld het hart van De Alde Feanen. Het dorp Earnewâld heeft een spilfunctie voor het gebied. Voor bezoekers is het dorp vertrekpunt om de Alde Feanen in te gaan. Het gerealiseerde bezoekerscentrum voor De Alde Feanen in Earnewâld is daar een logisch gevolg van.

De Alde Feanen is een waardevol natuurgebied dat niet in de achter- of voortuin van een stedelijke gemeente als Leeuwarden zou moeten liggen. De Alde Feanen past bij uitstek bij de uitstraling van Tytsjerksteradiel als plattelandsgemeente.

Warten is welkom
Het dorp Warten heeft eerder aangegeven - mede met het oog op de Alde Feanen- duidelijk naar Tytsjerksteradiel te kijken. Het dorp voelt zich net als Tytsjerksteradiel verbonden met de Alde Feanen. Daarnaast ligt het dorp ook vlakbij Garyp en Burgum. Als de gemeenteraad en de inwoners van Warten voor Tytsjerksteradiel kiezen is het dorp van harte welkom.