DR Congo: de drie grootste universitaire bibliotheken van de DRC herwinnen een deel van het wetenschappelijke geheugen van Congo

22/10/2010 09:51

Commission Universitaire pour le Développement

Drie belangrijke wetenschappelijke instellingen, in samenwerking met de Franstalige universiteiten van België, schenken een aanzienlijk documentair fonds aan de drie grootste universitaire bibliotheken van de DRC: een unieke mobilisatie voor de vooruitgang van de wetenschappen en ontwikkeling in het hele land.

In het kader van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo (DRC) hebben het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA, Tervuren), het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen (KAOW, Brussel), drie van de belangrijkste instellingen die in België betrokken zijn bij de verrijking van de kennis inzake het Afrikaanse continent, een aanzienlijk documentair fonds geschonken aan de drie grootste universitaire bibliotheken van de DRC: die van de Université de Kinshasa, die van de Université de Lubumbashi en het Centre de Documentation de l'Enseignement supérieur, universitaire et de la Recherche de Kinshasa (CEDESURK).

De Commission universitaire pour le Développement van de Interuniversitaire Raad van de Franstalige Gemeenschap (CIUF-CUD) heeft bijgedragen tot het initiatief, enerzijds met organisatorische en financiële steun, bijvoorbeeld voor de verzending van de werken, en anderzijds, via de expertise van zijn Groupe transversal d'appui aux Ressources documentaires, voor de opvang van de werken in de begunstigde bibliotheken.

Concreet wordt sinds de zomer van 2010 meer dan vijf ton aan werken van uitzonderlijke historische, patrimoniale en wetenschappelijke waarde naar de DRC verscheept. Naast 501 kaarten en 155 audiodragers, omvat het project ook 10.907 nieuwe gedrukte volumes en boekdelen, voor een groot deel afkomstig uit verzamelingen die nu uitgeput zijn, en die onmogelijk te vinden zijn in het commerciële circuit.

De schenking kan bogen op een uitzonderlijke rijkdom op cultureel, historisch en wetenschappelijk vlak. Maar liefst alle verzamelingen die sinds zijn oprichting gepubliceerd zijn door het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, het merendeel van de publicaties van de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen - en van zijn voorganger, het Institut royal colonial belge - en die van instellingen die niet langer bestaan, bijvoorbeeld het Institut national pour l'Étude agronomique du Congo belge (INEAC), zoals waardevolle werken over de flora van Congo en Midden-Afrika, of de series van de "Parcs nationaux", zullen voortaan te vinden zijn in de universitaire bibliotheken ter vervanging van de door de verhuizingen en opeenvolgende crisissen verdwenen publicaties. Zo zullen zij bijdragen tot het onderwijs en het onderzoek van de universitaire gemeenschap.

De publicaties hebben betrekking op de natuurwetenschappen (zoölogie, biologie, botanica, geologie), de humane en sociale wetenschappen (talen, literatuur, antropologie, geschiedenis, muziek...), de medische wetenschappen, de landbouwkunde, de geografie- Gelet op hun wetenschappelijke waarde, waar de instellingen die ze geproduceerd hebben borg voor staan, zijn dit essentiële verzamelingen voor de huidige ontwikkeling van de kennis over Midden-Afrika en het inzicht in de verschillende aspecten die ten grondslag liggen aan de huidige situatie in de regio.

De werken beperken zich allerminst tot de kennis van het verleden van Congo, en zij bieden toegang tot een hele waaier van perspectieven voor het onderzoek inzake de huidige en toekomstige ontwikkeling van Congo. De uiteindelijke bedoeling van het project is Congo een deel van zijn wetenschappelijk geheugen terug te bezorgen, als steun voor de vooruitgang van de wetenschappen in het hele land, aan de hand van leningen tussen bibliotheken en, wat de zeldzame werken betreft, via een digitale kopie die toegankelijk zal zijn voor alle universitaire instellingen in het UniversiTIC-netwerk (www.universitic.net).

Het project, dat uniek in zijn soort is door zijn omvang en door het aantal deelnemende instellingen in België, vindt op 25 en 28 oktober zijn beslag op twee officiële plechtigheden voor de overhandiging van de publicaties, gevolgd door een studiedag, in respectievelijk de Université de Kinshasa en de Université de Lubumbashi. Deze plechtigheden maken overigens deel uit van het programma van de officiële evenementen in het kader van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo.

- END -

PRAKTISCHE INLICHTINGEN

Wanneer?

Officiële plechtigheden voor de overhandiging van de wetenschappelijke publicaties:

- maandag 25 oktober 2010 in de Université de Kinshasa

- donderdag 28 oktober 2010 in de Université de Lubumbashi



Waar?

Université de Kinshasa - Salle des Promotions

Université de Lubumbashi - Bibliothèque centrale



Wie?

- Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren - KMMA

- Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen - KBIN

- Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen - KAOW

- Commission universitaire pour le Développement van de Interuniversitaire Raad van de Franstalige Gemeenschap van België (CIUF-CUD)



AANWEZIGE PROMINENTEN:

- Z.Exc. Prof. L. MASHAKO, Minister voor Hoger en Universitair Onderwijs

- Prof. Jean-Berchmans LABANA LASAY'ABAR, Rector van de UNIKIN

- Prof. Mumba CHABU, Rector van de Université de Lubumbashi

- Z.Exc. de heer Dominique STRUYE de SWIELANDE, Ambassadeur van België in Kinshasa

- De heer Dirk LONCKE, Consul-generaal van België in Lubumbashi

- Prof. Michel SCHEUER, Ererector van de Facultés universitaires Notre-Dame de la Paix, Namen, Vertegenwoordiger van de CIUF

PERSCONTACTEN

Voor meer informatie kunt u steeds terecht bij:

Universitaire Ontwikkelingssamenwerking - Interuniversitaire Raad van de Franstalige Gemeenschap (CIUF-CUD)

Dhr Benjamin STEWART

Naamsestraat, 72-74

B-1000 Brussel- België

T: +32 2 289 65 21

@ : benjamin.stewart@cud.be (in DRC van 23 tem 30/10)

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

Mevr. Kristien OPSTAELE

Leuvensesteenweg, 13

B-3080 Tervuren - België

T : +32 2 769 52 98

@ : kristien.opstaele@africamuseum.be

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)

Dhr Yannick SIEBENS

Vautierstraat, 29

B-1000 Brussel - België

T : +32 2 627 43 77

yannick.siebens@natuurwetenschappen.be

Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen (KAOW)

Mevr. Bettie VANHOUDT

Louisalaan, 231

B-1050 Brussel - België

@ : bvanhoud@vub.ac.be (in DRC van 23 tem 30/10)

Mevr. Danièle SWINNE

T : +32 2 538 02 11

@ : kaowarsom@skynet.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel