Socialistische Partij

Van Raak vraagt Rutte terughoudend te zijn met huur privéjets

16-10-2010 * SP-Kamerlid Ronald van Raak vraagt opheldering van minister-president Rutte over de vliegkosten van ministers. De ministers van het vorige kabinet gaven 4,6 miljoen euro uit voor de huur van privéjets. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat zij zich niet altijd hebben gehouden aan de regels. Ministers moeten eerst gebruikmaken van het regeringsvliegtuig of een vliegtuig van het ministerie van Defensie. De ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Economische Zaken en Volksgezondheid hebben de huur van privéjets niet voorgelegd aan de daarvoor ingestelde luchtvaartcoördinator.

Van Raak wil dat premier Rutte de nieuwe ministers opnieuw wijst op de regels voor huur van privéjets en ervoor zorgt dat de regels niet opnieuw worden overtreden. Huur van privéjets voor Europese reizen kan volgens Van Raak alleen bij hoge uitzondering plaatsvinden, omdat hier voldoende lijnvluchten beschikbaar zijn. Het gebruik van privéjets voor binnenlandse reizen wil hij verbieden.

Van Raak: 'Deze ministers willen 18 miljard euro bezuinigen, dan moeten zij ook zelf bereid zijn om zuinig te zijn. Ministers moeten niet te gemakkelijk een privéjet huren, maar eerst goed kijken of een gewoon vliegtuig beschikbaar is. Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat ministers van het vorige kabinet wel eens op dezelfde dag met verschillende privéjets naar dezelfde bestemming zijn gevlogen, dat moet nu echt afgelopen zijn. Opmerkelijk is ook dat de meeste vluchten met privéjets naar Luxemburg gingen, het lijkt me heel sterk dat hier geen gewone vliegtuigen beschikbaar waren.'

Oud-minister Tineke Huizinga vloog afgelopen zomer voor 11.000 euro vanuit haar Italiaanse vakantieadres terugvliegen naar Nederland. Na kritiek van onder meer de SP heeft zij deze kosten terugbetaald.