Provincie Overijssel

Zwolle, 22 oktober 2010

Gemeenteraad kan scherper sturen op verbetering financiële positie

De provincie Overijssel en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben op initiatief van de gemeente Borne een begrotingsscan uitgevoerd. In deze scan is de financiële positie van de gemeente uitgebreid beoordeeld, waarbij ook een vergelijking is gemaakt met vier gelijksoortige andere gemeenten (Stede Broec, Schagen, Goirle en Loon op Zand). De scan is gebaseerd op de begroting 2010, de meerjarenraming 2011-2013 en de jaarrekening 2008. Hoofdconclusie uit het onderzoek is dat de financiële informatie verder verbeterd kan worden, zodat het gemeentebestuur scherper kan sturen op de verbetering van de financiële positie.

Daarnaast is er meer inzicht nodig in de aard en omvang van de risico's die de gemeente loopt. Bij die risico's gaat het om de bouw van woningen, de aanleg van bedrijventerreinen en de verbetering van de infrastructuur. Zo zal de bouw van de nieuwe woonwijk Bornsche Maten moeten worden getemporiseerd. In de scan staan aanbevelingen om de informatiewaarde van begrotingen en jaarrekeningen te verhogen en de risico's inzichtelijk te maken. Ook is vergelijkingsmateriaal met onder andere vier andere gemeenten opgenomen om het uitgavenniveau kritisch onder de loep te nemen.

De gemeente Borne ziet de aanbevelingen uit de begrotingsscan als waardevolle verbeterpunten, die inzicht geven in de financiële situatie en die de gemeente in staat stelt om de komende jaren regie te houden over de keuzes die ze moet maken in een tijd van bezuinigingen. Het gemeentebestuur van Borne heeft vandaag de conclusies en aanbevelingen uit de scan en de wijze waarop zij hieraan uitvoering wil geven, besproken. Zo wil Borne onder andere verder werken aan de versterking van het eigen vermogen, waardoor men minder afhankelijk wordt van vreemd vermogen en daardoor minder gevoelig is voor renteschommelingen. Ook wil de gemeente onderdelen uit de begroting waar Borne relatief meer aan uitgeeft dan vergelijkbare gemeenten kritisch bekijken. Nader onderzoek zal dan moeten aantonen of dit aansluit bij de prioriteiten waartoe Borne heeft besloten of dat er mogelijkheden zijn om op deze onderdelen van de begroting nadere ombuigingsvoorstellen te doen.

De provincie Overijssel heeft, als toezichthouder op de gemeentefinanciën, de gemeente geadviseerd deze scan uit te voeren. Gedeputeerde Job Klaasen, verantwoordelijk voor bestuur in de provincie Overijssel, is dan ook zeer tevreden over de adequate houding van de gemeente om haar eigen financiële positie onder de loep te nemen. "Zeker in deze tijden van bezuinigingen is een goed inzicht in de financiële huishouding en de ruimte daarin van groot belang." De gedeputeerde is echter wel bezorgd over de ontwikkelingen in de gemeentefinanciën voor de komende jaren. "Uit de signalen van gemeenten, niet alleen in Overijssel maar in heel Nederland, blijkt dat gemeenten de komende jaren grote moeite hebben hun begrotingen in evenwicht te houden. Met de uitkomsten van deze begrotingsscan kan Borne haar beleid nu tijdig bijsturen om ook in de toekomst haar ambities waar te kunnen maken. Daar hebben ook de inwoners profijt van."




Provincie Overijssel