Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle,22 oktober 2010

Inwoners van Overijssel bij veel gemeenten terecht voor informatie over energiebesparing 14 gemeentelijke energieloketten in Overijssel

Steeds meer inwoners in Overijssel kunnen bij hun eigen gemeente terecht als ze maatregelen willen nemen om thuis energie te besparen of als ze willen investeren in duurzame energie. Veertien gemeenten in Overijssel hebben of krijgen hiervoor in 2010 een energieloket. Dit maakte gedeputeerde Theo Rietkerk van Ruimte, Wonen en Milieu op 22 oktober bekend op een bijeenkomst voor bestuurders in het provinciehuis in Zwolle. "We zijn heel blij met deze 14 loketten, en hopen dat in 2011 en 2012 alle 25 gemeenten in Overijssel zo'n loket hebben," aldus Rietkerk.

Bij een energieloket kunnen mensen terecht voor informatie over energiebesparing in hun eigen huis. De loketten wijzen hen de weg naar informatie, toeleveranciers en naar financieringsmogelijkheden. Daarnaast krijgen de inwoners via de loketten ook handreikingen om in hun eigen huis energiemaatregelen te nemen. Sommige gemeenten geven inwoners een maatwerkadvies of bieden leningen of subsidies aan. De provincie betaalt 75% van de kosten van de energieloketten. De gemeente betaalt de rest. "Energiebesparing in bestaande woningen is echt nodig, als we onze ambities voor energiebesparing en CO2 -reductie waar willen maken", zo vertelt gedeputeerde Theo Rietkerk. "Wij willen het daarom graag voor alle inwoners aantrekkelijker en gemakkelijker maken om thuis energie te besparen. Dat doen we met de energieloketten in hun eigen gemeente. Dichtbij en vaak in samenwerking met aannemers, installateurs en andere ondernemers uit die gemeente, zodat ook het lokale bedrijfsleven een impuls krijgt."

De gedeputeerde vindt bovendien dat ook de landelijke overheid op deze manier zou kunnen werken. "We zouden het liefst zien dat ook de landelijke subsidies via de gemeenten lopen. We maken het voor inwoners pas aantrekkelijk als ze voor zowel financiering als informatie bij één loket terechtkunnen. Dan kun je ook meteen de administratieve rompslomp die er nu nog bij hoort flink terugdringen."

De energieloketten zijn een project van het Energiepact, het programma voor duurzame energie en energiebesparing van de provincie Overijssel. De provincie brengt hierin initiatiefnemers bij elkaar, zorgt voor kennisuitwisseling en financiert projecten. Dat kan via subsidies, maar ook via leningen of participaties. De provincie is betrokken bij meer dan 200 energieprojecten, waaronder het Duurzaam Dorp, aardwarmte in de Koekoekspolder, het groen gas project van ROVA en een vergister van Ben&Jerry's. Overijssel wil haar doelstelling van 30% CO2-reductie niet in 2020, maar al in 2017 bereiken. Daarom investeert Overijssel extra in energieprojecten .

Informatie: team Communicatie Katja Pronk, telefoon 06 18 30 39 07. Buiten kantooruren 06 18 30 00 03 (pikettelefoon).

Deel je Droom op www.jijenoverijssel.nl