Ingezonden persbericht


derde editie Circustheaterfestival Circo Circolo

Compagnie XY - Le Grand C

Circustheaterfestival Circo Circolo beleeft van vrijdag 22 tot en met zondag 31 oktober haar derde editie. Het festival vindt tijdens de herfstvakantie plaats op Landgoed Velder, midden in nationaal landschap Het Groene Woud tussen Eindhoven, Tilburg en 's-Hertogenbosch. Tijdens Circo Circolo strijken maar liefst elf kleine en grotere circustenten neer op het landgoed waarin meer dan ruim 80 voorstellingen van 14 verschillende gezelschappen te zien zijn. Naast dit uigebreide hoofdprogramma laten ook nog eens 12 Nederlandse en Vlaamse jeugdcircussen hun nieuwste voorstellingen zien.

Circo Circolo is hét internationale festival voor Circustheater in Nederland en presenteert de actuele internationale ontwikkelingen in het nieuwe circus. Het festival brengt vooral Nederlandse premières. Circustheater kenmerkt zich door de integratie van traditionele circusacts als jongleren en acrobatiek met dans, muziek, vormgeving en theater tot totaalvoorstellingen. In het nieuwe circus wordt niet gewerkt met exotische dieren.

Programma

Circo Circolo is bijzonder trots op de komst van Cirque ici van Johann Le Guillerm naar het festival. Met de voorstelling Secret is in de afgelopen jaren internationaal veel indruk gemaakt. Met oneindige zorgvuldigheid temt deze magiër zwaartekracht, beweging en materie, brengt objecten tot leven en bezielt de ruimte. Johann Le Guillerm wordt algemeen gezien als de belangrijkste vernieuwer van het circustheater in de afgelopen twintig jaar. Extra bijzonder is de combinatie van de voorstelling met de grootse installatie Monstration, een expositie met objecten van deze veelzijdige artiest, en met het magische mobiel La Motte. Het zal de bezoekers verbazen.

Het Vietnamese Bamboo Circus komt met de poëtische voorstelling Lang Toi. Lang Toi laat het leven van alledag op het platteland van Vietnam zien. De artiesten verbinden met behulp van bamboo de tradities van hun cultuur met hoogstaande circustechnieken. De muzikaliteit en sfeer van de voorstelling laten je Vietnam voelen.

Le Grand C van het Franse Compagnie XY is sinds de première in 2009 dé grote hit van alle circusfestivals in de wereld. 17 van de beste hand-op-hand acrobaten zijn in deze fascinerende acrobatiekvoorstelling samengebracht.

Het jonge Franse gezelschap Galapiat tart de risico's van het leven in Risque Zero. Een wervelende voorstelling boordevol spanning, muziek en humor.

Circustheater in België floreert momenteel vandaar dat Circo Circolo een aantal bijzondere Belgische producties samenbrengt in de tent 'De Zuiderburen'. Te zien zijn o.a. de jongleervoorstelling M2 van Compagnie Ea Eo en de kindervoorstelling Carrousel des Mouton van Dirque & Fien.

Bamboo Circus - Lang Toi
Cirque ICI - Secrets

Compagnie Galapiat - Risque Zéro

Talentenontwikkeling
Circo Circolo heeft na de editie van 2008 het initiatief genomen voor een omvangrijk programma in de provincie Noord Brabant voor talentontwikkeling. Dat strekt zich uit van educatie over circus op Basisscholen in Brabant, via circuscursussen bij Centra voor Kunsteducatie en ondersteuning van jeugdcircussen tot aan nauwe samenwerking met de HBO-circusopleidingen AcaPa in Tilburg en Codarts in Rotterdam. Een groot aantal resultaten van dit talentenprogramma zijn tijden Circo Circolo te zien.

Briantellifoyer en restaurant 'Van Streek'

De entree naar het festivalterrein wordt gevormd door de reusachtige Briantellifoyer. Op dit overdekte plein zijn twee pistes te vinden waar korte gratis toegankelijke voorstellingen worden gegeven en kinderen kunnen spelen met circusattributen. De Briantellifoyer herbergt tevens het festivalrestaurant 'Van Streek' waar met streekproducten uit het Groene Woud heerlijke maaltijden geserveerd worden. Het Groene Woud is het Nationaal Landschap tussen Eindhoven, Tilburg en 's-Hertogenbosch. Het restaurant wordt verzorgd door cateraar 'Constant in Beweging' en staat onder leiding van Chef-kok Evert Thielen van de Gertrudahoeve in Son en Breugel. 'Van Streek' wordt gesteund door 's-Hertogenbosch: Hoofdstad van de Smaak 2010.

Kaartverkoop

De kaartverkoop voor Circo Circolo is reeds gestart. Kaarten zijn te bestellen via www.circocircolo.nl

Partners
Circo Circolo is partner van Brabantstad Culturele hoofdstad 2018 en wordt verder gesteund door de Provincie Noord-Brabant, gemeente Boxtel, NFPK, VSB-fonds, SNS-Reaalfonds, Stichting Dioraphte, Prins Bernhard Cultuurfonds, Kunstbalie, Fonds voor Cultuurparticipatie, Cultures France, BKKC, VGZ-Univé, Océ Nederland, Jupiler en ADC Repro.