Een reis van ruim Een Authentieke Kilometer


TWISK, 20101012 -- Op 22 oktober 2010 zal de Commissaris der Koningin van de provincie Noord-Holland, de heer J.W. Remkes, de `Authentieke Kilometer' museumspoorlijn tussen Twisk en Opperdoes officieel in dienst stellen. Een ruime kilometer, want hiermee is de eerste circa 1700 meter spoorlijn van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik tot in detail ingericht, zoals die er circa 100 jaar geleden uitzag. Net als toen rijden echte stoomlocomotieven hun dagelijkse ritten over dit traject.

Tussen Twisk en Opperdoes

Het spoor ligt tussen de twee gerestaureerde stationsgebouwen van de al even monumentale dorpen Twisk en Opperdoes. Gebouwen, die met de gehele lokaalspoorweg Hoorn-Medemblik in 1887 zijn geopend. Beide stations zijn na de restauratie weer voorzien van een wachtkamer, een goederenloods en een kantoor. Ruimtes die in het levende museum weer geheel functioneren en geleid worden door de dienstdoende halte/stationschef.
Maar dat is nog niet alles. Dit deel van het traject heeft bovendien een werkende telegraafverbinding, waarmee de komst van de trein kan worden aangekondigd. Deze verbinding bestaat uit elektromagnetische telegraaftoestellen in elk station, die via draden over houten palen langs de spoorbaan met elkaar verbonden zijn. Een communicatieverbinding zoals die vroeger langs vrijwel iedere spoorlijn in ons land was te vinden.
De enige overweg tussen Twisk en Opperdoes wordt door de hoofdconducteur met een rode vlag bewaakt.

Complete lokaalspoorweg

Het traject Twisk-Opperdoes is een deel van de twintig kilometer lange lokaalspoorweg Hoorn-Medemblik. De meest compleet bewaard gebleven lokaalspoorweg in ons land, gekenmerkt door vele bogen waardoor het spoor als het ware van dorp naar dorp slingert om zoveel mogelijk plaatsen aan te kunnen doen. De Museumstoomtram streeft ernaar het monumentale karakter van de spoorlijn en de landschappelijke omgeving ervan te behouden.

Meereizen

Iedereen die mee gaat met de Museumstoomtram tijdens de Spannendste Tijdreis in de Herfstvakantie, maakt een rit in een echte historische stoomtram over dit unieke stukje spoorlijn. Meereizen kan ieder weekend en dagelijks van 21 tot en met 31 oktober 2010. Meer informatie: www.museumstoomtram.nl.





Ingezonden persbericht