Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - onder embargo tot 22 oktober 2010, 00.00u


1 op de 6 mensen die stotteren denkt aan zelfdoding 22 oktober is Wereld Stotterdag

Amsterdam, 22 oktober 2010 - Bijna de helft van de mensen met een stotterprobleem heeft last van depressiviteit en 1 op de 6 overweegt zelfmoord. Door het stotteren worden mensen belemmerd in hun sociale leven en met betrekking tot hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit een enquête van het Del Ferro Instituut. 1,5 procent van de wereldbevolking stottert. Vandaag, op Wereld Stotterdag, wordt aandacht gevraagd voor hun situatie.

Pesten en discriminatie
Het Del Ferro Instituut voerde de enquête uit in aanloop naar Wereld Stotterdag onder 191 cursisten in Nederland en Duitsland variërend in de leeftijd van 8 tot 56 jaar. Op de vraag of zij wel eens werden gepest, antwoordde 78 procent positief waarvan 20 procent aangaf vaak of altijd gepest te worden. 40 procent van alle respondenten gaf aan dat zij zich soms of vaak gediscrimineerd voelden. In de meeste gevallen betrof dit situaties waarbij zij mee wilden doen aan een (school-) voorstelling en bij het solliciteren op een baan. Mensen met een stotterprobleem kampen met problemen tijdens hun studie en komen veelal niet in aanmerking voor banen waarbij contact met het publiek vereist is. Zo waren onder de respondenten een analist die onderwijzer had willen worden, een designer die piloot had willen worden, een natuurkundige die ervan droomde om journalist te worden en een fietsenmaker die graag had willen werken bij de militaire politie. Depressiviteit komt veel voor onder de respon denten. 49 procent gaf aan in mindere of meerdere mate depressief te zijn geweest.

Wetenschappelijk bewezen oorzaak
Respondenten die de cursus aan het Del Ferro Instituut hebben gevolgd, geven aan dat hun leven zeer positief veranderd is sinds zij (weer) vloeiend hebben leren spreken. Zij zijn het bewijs dat stotteren weldegelijk geheel te overwinnen is. De algemene overtuiging is nog steeds dat stotteren wordt veroorzaakt door een storing in de hersenen en dat mensen met hun stotterprobleem moeten leren omgaan. Gangbare therapieën als logopedie zijn hierop gericht. Opera zanger Len Del Ferro ontdekte echter ruim dertig jaar geleden dat de middenrifspier het stotteren veroorzaakt. Dankzij hem is dit ook wetenschappelijk aangetoond en met behulp van de Del Ferro methode zijn duizenden cursisten inmiddels geheel stottervrij.

De Del Ferro methode
Mensen met een stotterprobleem leren tijdens een tiendaagse cursus aan het Del Ferro Instituut hun middenrifspier te trainen en daarnaast wordt actief met hen gewerkt aan het vergroten van hun zelfvertrouwen en het overwinnen van oude angsten en aannames. Het Del Ferro Instituut heeft een vestiging in Nederland en in Duitsland.

Afschaffen Wereld Stotterdag
"Wereld Stotterdag zou eigenlijk niet nodig moeten zijn", vindt Ingrid Del Ferro, directeur van het Del Ferro Instituut want zij ziet dagelijks mensen hun stotterprobleem geheel overwinnen. "Maar zolang nog talloze mensen onnodig stotteren, maken wij graag van deze dag gebruik om hen te informeren dat ook zij met motivatie en wilskracht binnen enkele maanden nooit meer hoeven te stotteren", aldus Del Ferro.


---

Noot voor de redactie -