Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 22 oktober 2010

Vragen van de leden Dikkers en Van Dam (PvdA); Voordewind (ChristenUnie); Irrgang (SP); El Fassed (GroenLinks); Ouwehand (PvdD) aan de minister van Buitenlandse Zaken

over het schenden van het wapenembargo door China


1. Heeft u kennis genomen van het bericht dat China een VN rapport tegen houdt waarin staat dat de VN -vredesmilitairen van UNAMID beschoten zijn met munitie afkomstig uit China? {1}


2. Heeft u het rapport inmiddels gelezen? Zo ja, wat is uw oordeel? Zo niet, wilt u dan aandringen bij de VN op een spoedige vrijgeving van het document?


3. Bent u van mening dat het onwenselijk is en in strijd met het VN-wapenembargo wanneer China munitie levert aan het Soedanese leger?


4. Amnesty International heeft al eerder (2007) melding gemaakt van schending van het Wapen embargo door China en Rusland. Bent u hiervan op de hoogte? Zo ja, wat heeft u met deze kennis gedaan?


5. Welke stappen heeft de Nederlandse regering ondernomen nadat er in 2008 schriftelijke vragen waren gesteld over schending van het wapenembargo door China (beantwoord op 06-08-2008)?


6. Wat onderneemt de Nederlandse regering om verdere schending van het EU-wapenembargo voor Soedan tegen te gaan?


7. Wat onderneemt de Nederlandse regering om uit te sluiten dat in Europa gevestigde wapenhandelaren zich schuldig maken aan schending van het wapenembargo?

{1} O.a. NRC van 21 oktober ' Chinese munitie in Darfur'