Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eindhoven, vrijdag 22 oktober 2010

Brainport opnieuw bij 21 'slimste regio's van de wereld'

In 2011 behoort de Brainport regio opnieuw tot de top 21 van 'slimste regio's van de wereld'. Eerder al behaalde Brainport een top 21 positie en twee keer een top 7 positie. De organisator van de wedstrijd, het Intelligent Community Forum (ICF), maakte de top 21 gisteren in Suwon, Zuid Korea, bekend. Het volgende doel is nu om in januari 2011 door te dringen tot de laatste zeven finalisten die kans maken op de titel 'Intelligent Community of the Year 2011'. De Brainport deelname wordt dit keer aangevoerd door gemeente Helmond, onder leiding van wethouder Yvonne van Mierlo. Ze is trots op de top-21 positie: "De afgelopen jaren hebben we bewezen bij de internationale wereldtop te horen. Het is geen vanzelfsprekendheid dat je er dan een volgende keer weer bij zit. De concurrentie is groot: het gaat toch om zo'n 300 regio's van naam die wereldwijd meedingen. Net als vorige keren, zullen we weer ons uiterste best moeten doen om de jury ervan te overtuigen dat we bij de beste zeven h oren. Of beter nog: dat we de allerbeste zijn."

Regio's die voor de titel 'Intelligent Community of the Year' in aanmerking komen, slagen er in de ogen van het ICF in om op brede schaal innovatieve, maatschappelijk relevante toepassingen te realiseren op het gebied van breedband en ICT. Het thema voor 2011 is 'Health in the Intelligent Community': wat onderneemt een 'slimme regio' op het gebied van gezondheidszorg, voor de ontwikkeling van de regio?

Brainport heeft veel in huis om bij de wedstrijdjury onder de aandacht te brengen. Zo zijn ruim 800 bedrijven in de regio actief in de gezondheidssector, waarvan Philips Healthcare de bekendste is. Wat zeker aansluit op het thema, is de ontwikkeling van een innovatiepark voor medische technologie in Veldhoven rond Máxima Medisch Centrum. Het ziekenhuis werkt samen met Brainport Development aan de komst van dit 'Health Technology Park'. Ook het aanhalen waard, is het programma Brainport Health Innovation. Dit programma bundelt en start initiatieven waarin ICT toepassingen centraal staan die bijdragen aan plezierig leven, een betere gezondheid, betere behandelingen en verantwoord zelfstandig thuis kunnen wonen door ouderen en zieken. Denk bijvoorbeeld aan een beeld-spraakverbinding waarmee het eenvoudig is om vanuit huis contact hebben met een dokter of mantelzorger, of aan een alarmknop die meteen politie of hulpdiensten inschakelt in geval van nood.

Jaarlijks schrijven zich voor de wedstrijd 300 steden en regio's in. Tot de top 21 voor 2011 behoren regio's uit de USA, Canada, Europa en Azië. Zes andere regio's stonden, net als Brainport, op de top 21-lijst van vorig jaar. Op 19 januari 2011 selecteert het ICF de zeven finalisten. De uiteindelijke winnaar wordt op 3 juni 2011 bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse internationale ICF-congres 'Building the Broadband Economy' in New York. Het ICF Het Intelligent Community Forum is een denktank die de economische en sociale ontwikkeling bestudeert van de 'community van de 21e eeuw'. Centraal in het onderzoek staat hoe breedband toepassingen kunnen helpen bij het realiseren van duurzame vernieuwing en groei.

De top-21 kandidaten naast Brainport Eindhoven zijn: Birmingham (UK), Chattanooga, Tennessee (USA), Chongqing (China), Curitiba, Parana (Brazil), Dakota County, Minnesota (USA), Danville, Virginia (USA), Dublin, Ohio (USA), Ipswich, Queensland (Australia), Issy-les-Moulineaux (France), Jaipur, Rajasthan (India), Northeast Ohio (USA), Quebec City, Quebec (Canada), Riverside, California (USA), Shanghai(China), Sopron (Hungary), Stratford, Ontario (Canada), Taoyuan County (Taiwan), Trikala (Greece), Windsor-Essex, Ontario (Canada) en Winnipeg, Manitoba (Canada).

Meer informatie: www.intelligentcommunity.org



Ingezonden persbericht