Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/117280.pdf

EUROPESE UNIE NL
Brussel, 20 oktober 2010

Verklaring van de Hoge Vertegenwoordiger,
Catherine Ashton, namens de Europese Unie, over recente wetgevingsontwikkelingen in Guatemala inzake de doodstraf

De Europese Unie drukt haar ernstige bezorgdheid uit over de goedkeuring op 5 oktober door het Guatemalteeks Congres van een ontwerpdecreet dat de president de mogelijkheid biedt clementie te verlenen, aangezien dat de eerste stap is in de herinvoering van de doodstraf in Guatemala. De EU stelt vast dat er de facto een moratorium bestaat op het gebruik van de doodstraf in Guatemala, waar de laatste terechtstelling in 2000 plaatsvond, en dat een vorige poging om de doodstraf opnieuw in te voeren in 2008 op een veto van president Colom is gestuit. De EU prijst het aanhoudende verzet van de president tegen de doodstraf.
Deze meest recente wetgevingsontwikkelingen geven een zorgwekkend signaal af naar de internationale gemeenschap, op een moment dat wereldwijd steeds meer consensus bestaat over afschaffing. Dat blijkt niet in de laatste plaats uit het toenemend aantal staten dat de resoluties over het moratorium op het gebruik van de doodstraf, die op 18 december 2007 en 18 december 2008 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zijn aangenomen, steunt. Daarom roept de EU Guatemala op te bevestigen dat het vasthoudt aan het al lang bestaande moratorium op het gebruik van de doodstraf en te overwegen te streven naar de volledige afschaffing van de doodstraf. De EU is sterk gekant tegen de doodstraf onder alle omstandigheden en herhaalt dat zij zich ten doel stelt de wereldwijde afschaffing ervan te verwezenlijken. De EU is van oordeel dat de afschaffing van de doodstraf bijdraagt tot de versterking van de menselijke waardigheid en de voortschrijdende ontwikkeling van de mensenrechten. Zij beschouwt de doodstraf als een wrede en onmenselijke sanctie die van een onaanvaardbare ontkenning van de menselijke waardigheid en integriteit getuigt.

De EU deelt de bezorgdheid van de autoriteiten en de bevolking van Guatemala inzake de onrustwekkende toename van crimineel geweld in het land. Er is echter geen bewijs voor dat de doodstraf leidt tot minder misdaad. Bovendien is een juridische dwaling bij de toepassing van de doodstraf onomkeerbaar, en geen enkel rechtssysteem is vrij van vergissingen. De EU vindt dat de meeste hoop om de geweldsspiraal te doorbreken niet gelegen is in meer geweld (in de vorm van de doodstraf), maar in de voortzetting van het proces van hervorming van het rechtsbestel en de veiligheidsdiensten. Met dat doel voor ogen is de EU al sedert lang voorstander van het werk van de Internationale Commissie inzake straffeloosheid in Guatemala en van de versterking van het rechtsbestel in het land.