Nationale Bank van Belgie


Maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven - oktober 2010

ZEER LICHTE STIJGING VAN DE CONJUNCTUURBAROMETER IN OKTOBER

Het vertrouwen van de Belgische ondernemers is in oktober voor de vierde opeenvolgende maal verbeterd. De toename vertraagde echter ten opzichte van de voorgaande maanden. In de verwerkende nijverheid is de conjunctuur verder verstevigd. In de bouwnijverheid steeg de indicator opnieuw, na licht te zijn verzwakt in september. Het bedrijfsklimaat verslechterde daarentegen in de dienstverlening aan bedrijven en in de handel.
De conjunctuurverbetering in de verwerkende nijverheid is uitsluitend toe te schrijven aan een gunstiger beoordeling van de orderpositie en aan de betere werkgelegenheidsvooruitzichten. In de bouwnijverheid berust de heropleving van het vertrouwen voornamelijk op een veel positievere beoordeling van de orderpositie. De daling van de indicator in de dienstverlening aan bedrijven is dan weer te wijten aan een fors neerwaartse herziening van de vooruitzichten betreffende de activiteit van de onderzochte bedrijven, die gepaard ging met een iets negatiever oordeel over het huidige activiteitspeil. In de handel ging het vertrouwen eveneens achteruit, onder invloed van een verwachte afname van de werkgelegenheid en van de bestellingen bij de leveranciers tijdens de volgende drie maanden. De versteviging van de activiteit in de verwerkende nijverheid kwam voor het zesde opeenvolgende kwartaal tot uiting in een toename van de bezettingsgraad van het productievermogen. De seizoengezuiverde bezettingsgraad bedroeg 79,9 pct. in oktober, tegen 78,8 pct. in juli.
De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende tendens van de conjunctuur weergeeft, is opwaarts gericht.