Ingezonden persbericht


Persbericht

Embargo tot 22 oktober 20.00 uur!

GIO Special Awards 2010 in Eindhoven bekendgemaakt

Amsterdam, oktober 2010 - De Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2010 werden op 22 oktober direct na afloop van het World Design Forum en voorafgaande aan de opening van de Dutch Design Week in het Klokgebouw gepresenteerd. Afgemeten aan de ruim honderd ingezonden producten, een recordaantal sinds 2001, kan worden gesteld dat het gemiddelde niveau de laatste jaren ook is toegenomen. Een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp, beter bekend onder naam 'GIO', is de enige prijs in ons land die het vakmanschap van ontwerper èn opdrachtgever bekroont. Om voor dit keurmerk in aanmerking te komen, moet een product meer dan alleen mooi zijn. Functionaliteit, originaliteit, respect, gebruiksgemak, innovativiteit en materiaalkeuze zijn van even groot belang. Een GIO Erkenning is bovendien een blijk van vertrouwen in de commerciële kracht van het goed ontworpen product.

De GIO Erkenning - te vergelijken met de Amerikaanse Idea Award en de Duitse Red dot en iF-Award - is een gewilde onderscheiding voor de professionaliteit van alle betrokken partijen. Van de ruim honderd ingezonden producten zijn er dit jaar 80 met een GIO Erkenning bekroond. Die zijn allemaal te zien in Hal 4 van het Klokgebouw in Eindhoven, gedurende de hele Dutch Design Week die duurt van zaterdag 23 tot zondag 31 oktober, elke dag van 12 tot 18 uur.

De vakjury bestaande uit prof dr ir Wim Poelman, dr Jan Carel Diehl, John Venneman en Andre Rotte, beoordeelt inzendingen in vijf categorieën: consumentenproducten, omgevingsinrichting en verkeer, professionele producten, projectinrichting en professionele verpakkingen.

Special Awards
Na de presentatie van de GIO Erkenningen zijn tevens de zes Special Awards bekendgemaakt aan de meest onderscheidende inzendingen op de zes beoordelingscriteria.

Respect: Product: Sedeo zitsysteem. Ingezonden door Handicare bv, ontwerp Handicare PDD, Scope design & strategy, ACE Toelichting: Modulair rolstoelzitsysteem voor gebruik op meerdere onderstellen en carriers. De maatvoering is instelbaar op de eindgebruiker en biedt vele opties en uitbouwmogelijkheden.

Functionaliteit: Product: Geïntegreerd fietsslot Axa Fusion. Ingezonden door Axa Stenman Industries nv, ontwerp Willem Jan de Visser Toelichting: De Axa Fusion is de ultieme integratie van fietsslot en fietsframe. Bij de braakwerendheid fungeert het fietsframe als deel van het slot. De staande achtervork van het frame vormt samen met een ingebouwd slotmechanisme het slot. Doordat een deel van het frame als slot fungeert werd een gewichtsbesparing bereikt van 15% ten opzichte van conventionele ringsloten.

Ergonomie: Product: Lichtschakelaar ToBe Touched. Ingezonden door Philips Design, ontwerp Philips Design. Toelichting: Lichtschakelaar voor de kantoor⤐ en retail segmenten. Het grootste deel van de schakelaar is het dynamische Light Wheel, dat uiterlijk kan veranderen door andere licht parameters zoals helderheid, kleur, verzadiging en kleurtemperatuur te visualiseren. De zachte touch control en de dynamische lichtring verrijken de ervaring.

Vormgeving: Product: Inductiekookplaat HI7271S. Ingezonden door ATAG Nederland bv, ontwerp Ontwerpafdeling ATAG Nederland Toelichting: Inductiekookplaat met een configuratie van 4 inductie⤐zones met, elk zijn eigen bediening. Deze 'Iris Slide Controls' bestaan uit een slider in een cirkelvorm, die intuïtief de gebruiksroutine van een conventionele draaiknop vertaalt in een touch control

Originaliteit: Product: Speel en leertoestel SoundSteps. Ingezonden door DWARS ontwerp / Nyoyn, ontwerp Mark Schulte (DWARS ontwerp), Bas Groenendaal (Nyoyn) en Rik Wesselink (Nyoyn) Toelichting: Interactief geluidsconcept voor kinderen in kinderdagverblijven en op basisscholen. De unit reageert met geluid wanneer je op de bijbehorende matjes gaat staan. De matjes communiceren draadloos met de unit. Kinderen kiezen zelf welke geluiden ze willen horen of welk spel ze willen spelen.

Materiaal: Product: Everest GTX motorjack. Ingezonden door REV'IT! Sport international bv, ontwerp REV'IT! design department Toelichting: Motorjas en ⤐broek gemaakt met de GORE⤐TEX® Pro Shell 3⤐lagen technologie. Het membraan en de buitenstof (Cordura®, Cordura®stretch en and Armacor) zijn aan elkaar gelamineerd, met de dunste, meest waterdichte en ademende set motorkleding op de markt als resultaat.

Designlink
De jaarlijkse toekenning van de GIO Erkenningen wordt georganiseerd door Designlink. Designlink is een onafhankelijke ketenorganisatie die vraag, aanbod, kennis en beleid op het gebied van productdesign bij elkaar brengt. Zij heeft als doel het bevorderen en promoten van de ontwikkeling en professionalisering van het industrieel ontwerpen in Nederland. Een GIO Erkenning versterkt de geloofwaardigheid en bekendheid van het product en maakt het kansrijker op de markt.

Einde bericht

Noot aan de redactie (