Gemeente Tilburg

Persbericht
22 oktober 2010

Werkgroep veiligheid opgericht voor Winkelcentrum Westermarkt

Samenwerking komt op gang

Naar aanleiding van de recente overvallen in het Zand (drie in drie weken tijd) hebben ondernemers, gemeente, politie, openbaar ministerie en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing, afgelopen week afspraken gemaakt over de samenwerking op het gebied van veiligheid in en om de Westermarkt. Tijdens een bijeenkomst in de Postelse Hoeve waren ongeveer 45 belangstellenden aanwezig.

Een aantal ondernemers besloten tijdens de avond om zitting te nemen in een werkgroep die de mogelijkheden gaat onderzoeken om met alle ondernemers tot een Keurmerk Veilig Ondernemen te komen. Hieraan zouden alle zaken uit winkelcentrum Westermarkt en de ondernemers van de omliggende straten deel kunnen nemen. Politie, openbaar ministerie en gemeente hebben al laten weten mee te doen en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing gaat het traject begeleiden. Ook het Hoofdbedrijfschap detailhandel wordt hierbij betrokken.

Burgemeester Peter Noordanus benadrukt de noodzaak tot samenwerking: "Samenwerking in deze vorm is waardevol. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om een goed ondernemersklimaat te behouden. Uiteraard willen we daar als gemeente ons steentje aan bijdragen. Ik hoop dat ook de ondernemers die niet aanwezig waren de waarde daarvan inzien en zich mee willen inzetten."

Naar aanleiding van de stijging van de overvallen in 2008 zijn in Tilburg veel acties ondernomen. Zo hebben ondernemers extra naar hun beveiliging gekeken, de gemeente heeft via SMS-alert extra ogen en oren in de stad georganiseerd en het openbaar ministerie heeft haar strafeis aangepast waardoor nu bijna altijd gevangenisstraffen opgelegd worden. Potentiële daders zijn bezocht door de politie om hen ervan te weerhouden weer in de fout te gaan. Mede dankzij deze inspanningen is het aantal overvallen met 40% gedaald in Tilburg. In 2009 zijn ook veel meer overvallen opgelost dan voorheen. Ook ruim 40%.
---