Indigo Award gaat naar CIBO

22/10/2010 17:25

FLANDERS INSHAPE

Op 21/10/2010 werd naar tweejaarlijkse gewoonte de Indigo Award uitgereikt. De locatie van het evenement was het Innovation Festival te Kortrijk. Winnaar dit jaar was het team studenten dat werkte rond een gemeenschappelijk project bij het Vlaams -Brabantse bedrijf CIBO, een fabrikant/leverancier van schuurmaterialen en bijhorende apparaten. Simon Christiani, productontwikkelaar van de Artesis Hogeschool te Antwerpen, en Gunther Wolfvelde, student Industrieel Productontwerpen aan de Howest te Kortrijk ontwikkelden het product RE-FINISH, een aangedreven Handwerktuig voor het herstructureren van -beschadigde - roestvast stalen platen.

Re-Finish

Cibo is een oplossingsspecialist voor schuurproblemen. Zij produceren en leveren schuurconsumables aan hun klanten en geven deze klanten zeer gericht en gepersonaliseerd advies naar het gebruik van deze schuurproducten. Naast een enorm gamma van producten om te schuren en te polijsten, hebben we ook een aantal machines in ons aanbod, die een oplossing bieden aan zeer specifieke schuurproblemen en die de verkoop van consumables ondersteunen. Cibo richt zich vooral op de markt van de RVS, de aluminium en andere non-ferro metalen.

Re-Finish is een aangedreven handwerktuig voor het herstructureren van inox platen. Inox is duurzaam maar tegelijk zeer gevoelig voor krassen. Een kras kan wel verwijderd worden maar het opnieuw aanbrengen van de structuur is slechts beperkt mogelijk. Hierdoor is er bij inoxverwerkende bedrijven een groot verlies aan

materiaal en manuren omdat één kras op een werkstuk voldoende is om het opnieuw te moeten maken.

Als oplossing voor deze problemen is een schuurmachine ontwikkeld die de originele structuur kan herstellen, deze structuur tot in de hoeken kan leggen en krassen kan verwijderen. Het toestel is een elektrisch aangedreven handwerktuig dat zowel in het atelier als op locatie kan worden ingezet. De machine wordt

aangedreven door een flexibele as en de motor wordt gedragen aan een riem om tijdens het werken de belasting van de armen te beperken.

Indigo Award koppelt bedrijven aan onderwijsinstellingen

Indigo is een wedstrijd voor laatstejaarsstudenten 'productontwikkeling & industrieel design' van de hogescholen in Vlaanderen te Antwerpen, Genk en Kortrijk en ondernemingen die zich profileren op het vlak van innovatie en design. Elke hogeschool werkt aan het project vanuit zijn eigenheid (Antwerpen: concept en marketing, Genk: vormgeving en design, Kortrijk: technologie en industriële haalbaarheid).

De Indigo Award kadert in het brugproject economie/onderwijs "IO". Studenten doen kostbare bedrijfservaring op; bedrijven krijgen een keur aan nieuwe input van zowel de studenten als de docentencorpsen en het onderwijs en het bedrijfsleven komen alweer een stapje dichter bij elkaar te staan.

Per onderneming werkt een team van studenten elk een eigen productidee uit dat resulteert in een eindwerk gevisualiseerd in de vorm van een prototype. De resultaten worden door Flanders InShape gepresenteerd op Design At Work tijdens Interieur 2010. (Underground stand 5)

Voorgaande edities werden gewonnen door klinkende namen zoals Jaga en Tupperware.

Over Flanders InShape

Flanders InShape - competentiepool voor productontwikkeling en industrieel design - is ondermeer opgericht om de ontwikkeling van de toegepaste kennis rond productontwikkeling en design te ondersteunen en om deze kennis ten dienste te stellen van de Vlaamse industriële bedrijven. Bedrijven en onderwijsinstellingen samenbrengen past in deze missie.

Flanders InShape is een initiatief geboren in de schoot van Industrie Vlaanderen. De sectorfederaties Agoria, Fedustria en essenscia werken er nauw samen met gespecialiseerde dienstverleners, kenniscentra en het onderwijs. Flanders InShape wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en wendt deze middelen aan om bedrijven met kennis te ondersteunen en onderzoek ten dienste van de industrie te financieren.

Voor meer informatie, surf naar http://www.flandersinshape.be/index.php?id=77&L=0 en

Download alle 12 projecten van indigo 2010 op www.io-project.be .

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel