Woonbond


22-10-2010

Huurders Belangen Vereniging Bollenstreek vecht voor betere woonruimteverdeling

Holland Rijnland en gemeenten uit het Rijnstreekberaad zijn vorig jaar samen gegaan. Besloten is dat ook de woonruimteverdeling wordt ondergebracht in één systeem. Op dit moment zijn er twee, waarvan het ene volgens de HBV Bollenstreek (HBVB) superieur is aan het andere. Mary Weijers, vice voorzitter van van de HBVB, vertelt in het Witte Weekblad 'Het Rijnstreekberaad heeft een eigenwoonruimteverdeelsysteem; zij willen niet met Woonzicht aan de slag, omdat ze dat een vreselijk systeem vinden. Wij delen die mening.' (Witte Weekblad, 6 oktober).

De HBVB heeft een lijstje met eisen voor de woonruimteverdeling, die zij samenvat met het begrip SMART. Het houdt in dat de verdeling sociaal, maatschappelijk, acceptabel, rechtvaardig en transparant moet verlopen. Of het nieuwe woonruimtesysteem aan die criteria zal voldoen, betwijfelt de HBVB. Er is geparticipeerd in alle werkgroepen en er is ingesproken waar die mogelijkheid werd geboden, maar het resultaat valt tegen. Weijers: 'Ze laten je denken dat je mag meepraten, maar ondertussen doen de overheidsinstanties wat ze zelf willen.'

Voorzitter Yvonne Baars is het volledig met Weijers eens. Een voorbeeld van wat er niet deugt aan de plannen is volgens haar, dat mensen met een woning die een lage WOZ-waarde heeft, niet aan de bak komen. Wie een duurdere woning achterlaat, krijgt meer mogelijkheden om te verhuizen. Ook het gemak waarmee een overgangsregeling overboord is gezet voor huurders die rechten hadden opgebouwd omdat ze jarenlang ingeschreven stonden, vindt ze onacceptabel. Die overgangsregeling werd bij een eerdere samenvoeging van van de Leidse Regio met de Duin en Bollenstreek in het leven geroepen, om te voorkomen dat huurders die jarenlang stonden ingeschreven voor een woning, niet onderaan de wachtlijst zouden komen.