D66

vrijdag 22 oktober 2010

In memoriam Max Kohnstamm

D66 wenst de familie en vrienden van Max Kohnstamm veel sterkte bij hun verlies. Kohnstamm inspireerde velen door zijn niet-aflatende inzet voor Europese samenwerking. Als rechterhand van Jean Monnet, als diplomaat en als deelnemer aan het publieke debat.

Alexander Pechtold: "Max Kohnstamm was een erudiete man van bijna ouderwetse beschaving die zijn hele leven in dienst van Europa heeft gesteld. Zijn persoonlijke ervaringen - hij zat twee jaar gevangen en verloor familieleden in de vernietigingskampen - inspireerden Kohnstamm om te bouwen aan een toekomst waarin dit soort gruwelen niet meer zouden voorkomen, een toekomst samen met de Duitsers. Kohnstamm is voor mij één der laatste Grote Europeanen van de beginjaren van de Europese Unie."

Max Kohnstamm was historicus en diplomaat. Na zijn werk als particulier secretaris van koningin Wilhelmina, zette hij zich in voor een verenigd Europa. Kohnstamm was nauw betrokken bij de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, waaruit later de EU voortkwam. Eind jaren zeventig werd Kohnstamm de eerste president van het Europees Universitair Instituut in Florence. Ook was hij erevoorzitter van de raad van advies van het European Policy Centre in Brussel. In 1987 ontving Kohnstamm, vanwege zijn bijdrage aan de Europese integratie, de Jean Monnetprijs.

Max Kohnstamm is de vader van Jacob Kohnstamm, oud-Tweede Kamerlid en oud-staatssecretaris voor D66.