Ingezonden persbericht


Persbericht:
Vonnis steekt een stokje voor ontruimingsbeleid Van der Laan

Amsterdam, 22 oktober 2010

De civiele rechter stelt dat beleid moet worden ontwikkeld voor het ontruimen van kraakpanden. Ontruimingen moeten worden aangekondigd en voor krakers moet de weg naar de civiele rechter openstaan voorafgaand aan een ontruiming. Dit blijkt uit de uitspraak van de kort gedingrechter in de zaak Schijnheilig tegen de staat.

Het vonnis steekt dus een stokje voor het aangekondigde Amsterdamse ontruimingsbeleid waarin burgemeester Van der Laan onlangs stelde onaangekondigd te zullen ontruimen zonder rechterlijk toetsingsmoment. Uit het vonnis blijkt dat de Haagse wetgeving omtrent kraken niet toereikend is gebleken en dat fundamentele rechten over het hoofd zijn gezien als er zonder toetsing ontruimd gaat worden door politie en justitie. Het onrechtmatig verblijf moet per geval door een onafhankelijke rechter kunnen worden getoetst.

De vordering van Schijnheilig is afgewezen omdat de rechter constateert dat de krakers zich wederrechterlijk in het pand bevinden. Tobias van Schijnheilig: "Het vonnis verbaast ons niet, maar gaat niet in op de kern van onze zaak. Ons punt is dat het tegen het EVRM in gaat, om zonder toetsing van een onafhankelijke rechter mensen te ontruimen en zo het basisrecht op wonen, zoals omschreven in EVRM art. 8, in het geding te brengen. Dat de rechter rekening houdt met het Europees Verdrag terwijl de wetgever zich daar niet om heeft bekommerd, geeft aan hoe belabberd deze kraakwet in elkaar steekt. Om nog meer duidelijkheid te krijgen gaan we in hoger beroep."

Samenvatting vonnis in de bijlage



Ingezonden persbericht