Nederland start IKF EK Korfbal 2010 met winst

Leeuwarden 22 oktober 2010 - Het IKF EK korfbal 2010 is op 22 oktober spectaculair van start gegaan. In de vier speelsteden -Almelo, Den Haag, Tilburg en Leeuwarden- hebben de 16 landenteams hun eerste wedstrijd gespeeld. Nederland startte het EK in Leeuwarden met een duidelijke 36-8 overwinning op oosterbuur Duitsland.

In de poule van Nederland speelde verder Hongarije en Servië tegen elkaar. Hongarije won deze wedstrijd met 22-16. Ook België begon het EK met een overwinning: 38-10 van Polen. In poule C kende Turkije een sterk debuut, maar was desalniettemin niet opgewassen tegen Portugal. In poule D kon Slowakije lang tegenstand bieden aan Rusland, maar de Russen liepen in de tweede helft toch uit naar een gedegen 23-14 overwinning. Hieronder de uitslagen en standen:

Wedstrijdverslag Nederland - Duitsland
In de afgeladen sporthal het Kalverdijkje kreeg het enthousiaste publiek een prachtige wedstrijd te zien. Spannend was het niet, maar de individuele klasse van Nederland zorgde ervoor dat het publiek met regelmaat kon genieten van schitterende hoogstandjes.
Vooral het samenspel tussen André Kuipers en de op dit toernooi afscheidnemende Leon Simons bracht bij iedere korfballiefhebber een glimlach op het gezicht.
De eerste paar minuten van de wedstrijd waren wat onrustig en het duurde 2oe minuut voordat André Kuipers de score opende voor Nederland. Toen de eerste goal echter door de korf was, ging het snel. Na 15 minuten stond het al 12-2 voor het Nederlandse team. De 8-1 kwam op naam van Suzanne Struik, die na een zware knieblessure tegen Duitsland haar eerste officiële wedstrijd speelde. Zij zou in totaal driemaal tot scoren komen. Bij rust was Oranje al uitgelopen naar 20-5.
De tweede helft toont hetzelfde wedstrijdbeeld: Nederland overheerst en laat mooie dingen zien. Duitsland vecht voor wat het waard is, maar is niet opgewassen tegen dit Nederlandse team. De doelpunten vallen echter niet meer zo massaal als in de eerste helft en na 60 minuten staat er uiteindelijk een 36-8 eindstand op het scorebord. De Fries André Kuipers wordt in zijn 'eigen' Leeuwarden topscorer met 8 goals.

Programma 23 en 24 oktober
De overige poulewedstrijden worden op zaterdag 23 en zondag 24 oktober gespeeld in Almelo, Den Haag, Tilburg en Leeuwarden. Vanaf 26 oktober gaat het EK verder in het Rotterdam Topsportcentrum. Op de slotdag, zondag 31 oktober, zal Ahoy het decor zijn voor de finales.