Gemeente Gennep


Persberichten

Taxatiedagen keramiek van Gennepenaren
Iedere Gennepenaar heeft wel een voorwerp van gebakken klei in huis. Tijdens de taxatiedagen op zaterdag 23 en 30 oktober kunnen inwoners deze stukken inbrengen tussen 11.00 en 15.30 uur aan de Zandstraat 66 in Gennep. Alle soorten keramiek zijn welkom: van oud tot nieuw en van alledaags tot bijzonder. De eigenaar vertelt het verhaal bij het voorwerp en krijgt achtergrondinformatie van een taxateur. De ingezamelde voorwerpen worden met hun verhaal vanaf eind november tentoongesteld. Een enthousiaste groep vrijwilligers, met steun van de gemeente Gennep, belicht hiermee hoe sterk de band van Gennep is met keramiek.

Keramiek komt in heel veel hoedanigheden voor: aan tafel, op de vensterbank, in de badkamer en zelfs in de kleinste ruimte van ons huis. De band met keramiek kan diep gaan en in vele vormen voorkomen, zoals met een bijzonder erfstuk of een alledaagse koffiemok. De projectgroep roept mensen op om deze stukken in te brengen voor de taxatiedagen op zaterdag 23 en 30 oktober tussen 11.00 en 15.30 uur bij de Zandstraat 66 (de voormalige schoenenwinkel van Rutten). Iedereen is welkom, jong en oud. Tijdens de taxatie geven deskundigen achtergrondinformatie over de ingebrachte voorwerpen, zoals de herkomst en het gebruik. De eigenaar kan tijdens de taxatie ook zijn of haar verhaal over het voorwerp vertellen.

Tentoonstelling
De voorwerpen met bijbehorende verhalen worden tijdens de taxatiedagen ingezameld voor een tentoonstelling. Het pand aan de Zandstraat wordt eind november volledig omgetoverd tot museum met keramische voorwerpen van Gennepenaren. De tentoonstelling is te bezichtigen op zaterdag 20 en 27 november van 11.00 uur tot 17.00 uur en zondag 21 en 28 november van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Keramiekstad Gennep
Iedereen leeft met keramiek om zich heen, maar vaak is men zich daarvan niet bewust. Als je al deze, schijnbaar alledaagse, voorwerpen met hun verhaal bij elkaar brengt ontstaat er een collectie die een ander licht werpt op het dagelijks leven van Gennepenaren met keramiek. Deze keramiekcollectie wordt van harte financieel en ambtelijk ondersteund door de gemeente Gennep. Het project sluit aan op het programma `Gennep Vitale Vesting', waarin een van de pijlers is Gennep als keramiekstad verder op de kaart te zetten.