Zaterdag 23 oktober is de Nacht van de Geschiedenis in Amsterdam

18/10/2010 13:20

Nationaal Historisch Museum

23 oktober 2010 vanaf 20.15 uur

Stadsschouwburg Amsterdam

Nacht van de Geschiedenis 2010 is de feestelijke afsluiting van de Week van de Geschiedenis

Op zaterdag 23 oktober 2010 is de Nacht van de Geschiedenis met een wervelend programma in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Wie nog een kaartje wil kopen voor de feestelijke afsluiting van de Week van de Geschiedenis, moet snel zijn.

Sinds dit jaar behoort de Nacht van de Geschiedenis tot de jaarlijkse programmering van het Nationaal Historisch Museum. De Nacht van de Geschiedenis is een samenwerking van het Nationaal Historisch Museum met het Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant, de NTR/Andere Tijden en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

De Nacht van de Geschiedenis bekroont de Week van de Geschiedenis waarin ruim 550 musea, archieven en andere culturele instellingen activiteiten rond het thema Land en water organiseren. Net als in Amsterdam organiseren dit jaar ook Nijmegen, Den Bosch, Tilburg, Groningen en Zeeland een Nacht van de Geschiedenis.

Programma

Russell Shorto, schrijver en journalist van New York Times Magazine en directeur van het John Adams institute, opent de avond met een lezing over populaire geschiedschrijving. Jan Marijnissen interviewt Herman Pleij over zijn essay Moet kunnen, Hoe de Nederlandse identiteit is ontstaan uit de strijd tegen het water. Voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes spreekt over de voorgeschiedenis van historische voorpagina's. Hans Goedkoop leidt een panel waarin onder meer Hans Aarsman en Huub Wijfjes commentaar geven bij markante en soms hilarische historische fragmenten uit het NTS-journaal. Er zijn interviews met Auke van der Woud over het fysieke landschap, James Kennedy over de invloed van religie, Henk te Velde over de politieke tradities in ons land en Maarten van Rossem met broer en zus over de mooie en lelijke kantjes van Nederland.

Wie zijn muziekkennis wil testen, kan terecht bij de Historische popquiz.

Libris Geschiedenis Prijs 2010

Tijdens de Nacht overhandigt juryvoorzitter Paul Schnabel de Libris Geschiedenis Prijs aan de schrijver van het beste historische boek voor een groot publiek. Genomineerden zijn: Els Kloek, David Van Reybrouck, Robin te Slaa en Edwin Klijn, Mariëtte Wolf en Annejet van der Zijl. Journalist Paul Brill interviewt de genomineerden.

Kaarten van 15,- euro zijn te verkrijgen via nachtvandegeschiedenis.innl.nl





http://www.nachtvandegeschiedenis.innl.nl


Noot voor de redactie:


--


Noot voor de redactie (