VU medisch centrum

Bijna 900 deelnemers hardloopwedstrijd door gebouwen VU medisch centrum

Hardlopers zesde VUmc gebouwenloop doen mee aan wetenschappelijk onderzoek MS centrum

21 oktober 2010

Op zaterdag 23 oktober vindt de zesde VUmc gebouwenloop plaats. Start en finish zijn in de tuin van VUmc. Meer dan 875 deelnemers, waaronder 75 kinderen leggen 1.2 , 5 of 10 kilometer af. Dit jaar werken meer dan 50 hardlopers mee aan een wetenschappelijk onderzoek van het VUmc MS Centrum Amsterdam om een eenvoudige meetmethode te ontwikkelen om zenuwcellenverlies te meten.

Uit onderzoek blijkt dat verlies van zenuwcellen bij mensen met multiple sclerose (MS) waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de lichamelijke achteruitgang en geheugenverlies. Het is belangrijk dat er een eenvoudige meetmethode komt om dit zenuwcelverlies te meten. Recent is in VUmc de allernieuwste optical coherence tomography (OCT) scan in gebruik genomen, met nieuwe mogelijkheden om de zenuwen in het oog in beeld te brengen. De vochthuishouding van de patiënt is waarschijnlijk een belangrijke factor bij die meting. Om die reden heeft het MS centrum 50 deelnemers aan de gebouwenloop gevraagd om voor en na de wedstrijd bij hun metingen te mogen doen. Tijdens sport verandert de vochthuishouding van een atleet namelijk door transpiratie en verdamping. De meting is simpel en is voor omstanders via een beamer te volgen.

De zesde VUmc gebouwenloop kent alle aspecten van een officiële wedstrijd, inclusief warming-up, verfrissingsposten en prijsuitreiking. Het polikliniekgebouw, zorgeenheden, de hortus botanicus, de parkeergarage, de medische faculteit en de loopbrug tussen poli- en kliniekgebouw maken onderdeel uit van het parcours. Het draaien en wenden in de soms korte stukken gang, de verschillende trappen die deel uitmaken van de route, de verschillende ondergronden en de temperatuursverschillen maken deze hardloopwedstrijd uniek en uitdagend. De loop wordt ieder jaar gehouden en telkens wordt een goed doel binnen VUmc aan de loop verbonden. Dit jaar komt minimaal twee euro van het inschrijfgeld van iedere deelnemer ten goede aan het wetenschappelijk onderzoek van het VUmc MS Centrum Amsterdam. Veel lopers geven meer.

Het VUmc MS centrum Amsterdam, in 1998 opgericht, is uitgegroeid tot een van de top vijf MS centra van de wereld en is met al haar expertise hét aanspreekpunt in Nederland voor wetenschappelijke informatie over MS, zowel voor mensen met MS en hun omgeving als zorgverleners. Ongeveer de helft van alle nieuwe MS-patiënten in Nederland komt naar het VUmc MS Centrum Amsterdam voor een behandeling of second opinion.