Woonbond


21-10-2010

Eerste landelijke protest tegen bezuinigingen

Het eerste landelijke protest tegen de aanstaande bezuinigingen is aanstaande zaterdag 23 oktober tijdens een manifestatie in Den Haag onder het motto: 'Wij gaan de crisis niet betalen.' Het platform Rekening Retour vanuit diverse politieke en maatschappelijke organisaties, de vakbeweging en universiteiten, demonstreert onder andere tegen verhoging van de eigen bijdrage in de zorg, tegen afbraak van de studiefinanciering en voor het betaalbaar houden van huren.

Rekening Retour vindt het 'onnodig en onrechtvaardig dat de rekening van de crisis door het kabinet-Rutte wordt neergelegd bij werknemers, gepensioneerden, huurders, uitkeringsgerechtigden en studenten, in plaats van bij de banken en sterkste schouders. En vreest dat het maatschappelijk meer kapot zal maken dan komende generaties lief zal zijn.'

Demonstratie mag niet op Plein
Op donderdag 14 oktober, de dag van de beëdiging van het nieuwe kabinet, deelde de VVD-burgemeester Van Aartsen de organisatoren mede dat de manifestatie van Rekening Retour op het Plein geen doorgang kon vinden. Aanleiding was dat er zeven zeecontainers voor een expositie geplaatst zouden worden die tot de zondag na de manifestatie zouden blijven staan. Het eerste landelijke protest tegen de aanstaande bezuinigingen was echter ruim van te voren (op 9 augustus) aangemeld voor het Plein in Den Haag en goedgekeurd.

Als alternatief opperde Rekening Retour vorige week een locatie naast de Vijverhof, maar dat werd afgewezen. De gemeente Den Haag heeft nu het Koekamp, ver uit het zicht van het Binnenhof, aangewezen als locatie voor het protest. De organisatoren van Rekening Retour vinden dat het hun 'democratisch recht is om voor het parlement te kunnen demonstreren. Dat dit recht nu wordt ingeperkt is geen uitzondering op de regel, maar een uiting van een zorgelijke trend', zeggen zij in een persbericht.
De website van Rekening Retour.