Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Vrij voor publicatie

Nationale Smedendag op jubilerende Bataviawerf

Ø Nationale Smedendag in teken restauratie historische Urker botter UK 12 (1918) Ø Spectaculaire entree smeden Nederlands Gilde (NGK) met historisch Russisch fregat

Lelystad - Benieuwd naar het geheim van de smid? Op zaterdag 23 oktober a.s., tijdens de Week van de Geschiedenis, is de Nationale Smedendag op de Bataviawerf. Dit in het kader van de jubileumfestiviteiten van de werf, 25 jaar na de kiellegging voor de replica van het VOC-schip Batavia. Maar liefst 40 smeden van het Nederlands Gilde van Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden (NGK) laten het geklop van hun hamers op het ijzer weerklinken en demonstreren hun eeuwenoude ambacht aan het publiek. De smedendag opent met een spectaculaire entree van de deelnemende smeden over water. Een replica van het Russische fregat Shtandart van Tsaar Peter de Grote, met de smeden aan boord, meert hiertoe rond 9.30 uur aan naast het VOC-schip Batavia, waarna de kanonniers van de Bataviawerf de smeden in stijl met saluutschoten verwelkomen.

Restauratie historische Urker botter UK 12
De Nationale Smedendag staat in het teken van de restauratie van de historische Urker botter UK 12 uit 1918, een van de weinige nog overgebleven originele Zuiderzee botters. Dit eikenhouten pronkstuk van de Stichting Urker Botter raakte vorig jaar ernstig beschadigd bij een aanvaring. Om bij te dragen aan het botterbehoud als onderdeel van ons maritiem erfgoed, slaat de ambachtelijke smederij van de Bataviawerf deze dag met tientallen Gildesmeden uit heel Nederland de handen ineen om 'in één klap' alle smeedwerk voor de ontbrekende en beschadigde metalen scheepsonderdelen van de UK 12 te vervaardigen.

Hernieuwde waardering oude ambachten
Ambachtelijk vakmanschap krijgt de laatste jaren steeds meer waardering. Naast het smeden zijn er op de smedendag ook andere oude ambachten te zien. In het kielzog van de UK 12 komen een Urker zeilmaker en Urker visbakkers mee, allen in traditionele klederdracht. Er zijn demonstraties graniet snijden en mozaïek maken. Bovendien is men in de beeldsnijderij van de Bataviawerf bezig met het verfijnde houtsnijwerk aan de leeuwen voor de metershoge spiegel van De 7 Provinciën; het beroemde admiraliteitsschip van Michiel de Ruyter in aanbouw.

Russisch fregat naast Batavia
Na de ochtendentree van de Gildesmeden meert het Russische fregat Shtandart rond 12.00 uur wederom aan. Van 23 tot 31 oktober a.s. ligt het schip dan zij aan zij met de Batavia en is het vrij te bezichtigen voor bezoekers van de Bataviawerf. De Shtandart was ruim 300 jaar terug het vlaggenschip van Tsaar Peter de Grote en zijn Russische marine. Deze rijk gedecoreerde replica, ook aanwezig op Sail Amsterdam 2010, is een initiatief van Vladimir Martous die begin jaren negentig stage liep op de Bataviawerf.

Overig programma:
Leven aan boord
In 1628 vertrok de Batavia van Texel naar de Oost, maar al op haar eerste reis sloeg het schip voor de kust van Australië op een rif en verging. Hoe het leven aan boord was en wat de bemanning zoal deed? Dat beleef je oog in oog met de 'bemanningsleden' van toen.

Want klimmen
11.00 - 15.00 uur
Onder leiding van professionele wantklimmers kan je in het want klimmen van het VOC-schip Batavia! Je krijgt hiervoor een gratis wantklim certificaat. Klimmen kan vanaf 12 jaar en/of lengte vanaf 1.60 m.

Meevaren met Flevo Aak
De Flevo Aak is ontworpen door Willem Vos; grondlegger van de Bataviawerf. Bezoekers kunnen met de Aak een vaartochtje van circa 20 minuten maken. Voor het meevaren wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Kijk voor meer informatie over de Nationale Smedendag en het Nederlands Gilde van Kunstsmeden op: www.bataviawerf.nl en www.smeden.nl. Bataviawerf
Oostvaardersdijk 01-09 (navigatie: Bataviaplein)
8242 PA Lelystad

De Bataviawerf is een stichting zonder winstoogmerk die voor het bouwen en onderhouden van de schepen afhankelijk is van inkomsten uit bezoek, donaties en sponsoring en officieel is aangemerkt als 'Goede Doelen Organisatie' (ANBI-status).