Ingezonden persbericht


Hilversum, 20-10-2010

NIEUW IN AVRO'S KUNSTUUR: ZESDELIGE SERIE OVER DE GESCHIEDENIS EN HEROPENING VAN HET BEROEMDE DELAMAR THEATER IN AMSTERDAM

Voor een wekelijkse portie beeldende kunst, design en architectuur zijn kunstliefhebbers bij de AVRO aan het juiste adres. Iedere zaterdagmiddag is er een aflevering van KunstUur met prachtige uitingen van artistieke kwaliteit. Nieuw in AVRO KunstUur is de 6-delige serie over de voorbereidingen van het DeLaMar Theater in Amsterdam. In de eerste aflevering van zaterdag 23 oktober staat het particulier initiatief centraal.

DeLaMar
Het DeLaMar Theater is een geschenk van Joop en Janine van den Ende aan de stad Amsterdam. Deze gift past naadloos in de Amsterdamse traditie van het particulier initiatief: Oscar Carré, Samuel Sarphati en Abram Tuschinsky gingen hen voor. Historicus Jan Bank vertelt over de traditie van het particulier initiatief en de rol van het maecenaat. Oud-burgermeester Job Cohen vertelt over de betekenis van het vorige Nieuwe de la Mar, en over de opvolger daarvan, het DeLaMar Theater, het nieuwste theater van Amsterdam.

Strikt Privé
"Strikt Prive - Een Nederlandse Romanticus" laat de passie zien van Jef Rademakers voor de Nederlandse en Vlaamse Romantici. Thuis, te midden van zijn collectie van schilderijen uit de Nederlandse Romantiek legt hij uit waar zijn passie voor deze 19e eeuwse kunst vandaan komt. Samen met de conservator van de Hermitage- St. Petersburg - dr. Boris Asvarisc- vertelt hij hoe de tentoonstelling daar van zijn verzamelde werken tot stand is gekomen.

Museumgasten: Paleis Het Loo
Paleis Het Loo in Apeldoorn is bekend om o.a. de prachtige tuin. Maar het is ook een interessant museum. Doordat de kamers in het paleis er nog vrij oorspronkelijk uit zien, is het niet moeilijk om je er de Koninklijke familie voor je te zien. Schrijvend aan een bureau, net terugkerend van de jacht of feestend in de balzaal. Marc van der Linden (hoofdredacteur van 'Royalty') en Sandra Reemer (zangeres en presentatrice) raken verzeild op de goed gesloten gebleven rommelzolder van het paleis. Voor hen gaat de deur even open en zien zij de draagbare wc van Koning Willem III...

4 Art
Bart Rutten (conservator Stedelijk Museum Amsterdam) bezoekt In Museum GoudA een overzichtstentoonstelling en in de Ketelfactory in Schiedam bekijkt hij de nieuwste werken. Stansfield en Hooykaas is sinds de jaren zestig een kunstenaarsduo. Ze waren één van de eersten die videotechniek aan hun palet toevoegden. Inmiddels is Ella Stansfield overleden en ziet Madelon Hooykaas het nieuwe werk nog steeds als iets dat zij samen hebben gemaakt. Het werk van Stansfield/Hooykaas gaat vaak over gestolde tijd. De verstilling in de werken staan in contrast met het geluid dat continu doorgaat.

Art XS
Wat is dat nou? De 9 jarige- Warner bezoekt met kunstcriticus Hans den Hartog Jager de Kunstbroedplaats in De Rottige Meente. Dat is een Nederlands natuurreservaat, op de grens van de provincies Friesland en Overijssel. Ze kijken naar een houten werk van Mauritzio Perron: 'Our first house'. Is dat nou kunst?

AVRO KunstUur: 23 oktober om 17.00 uur bij de AVRO op Nederland 2.


---


Noot voor redacties