Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 22-10-2010

ZANGERES CHARLIE DÉE TE GAST BIJ AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 23 oktober, zoals elke week, vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Publiek is van harte welkom. Tussen 14.30 uur en 16.30 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:


* Het nieuwe album 'Husbands & Wifes' van Charlie Dée is zonder twijfel haar meest persoonlijke album. Het gaat over haar echtscheiding, maar ook over het vinden van een nieuwe liefde.


* Onder de noemer Kunst in de Knel besteedt de AVRO deze weken aandacht aan de aangekondigde bezuinigingen op het gebied van kunst en cultuur.


* Een kijkje achter de schermen van het Nederlands koningshuis, wie wil dat niet? De film MAJESTEIT toont een strijd in het hart van ons koninkrijk, met als inzet de monarchie. Carine Crutzen speelt een twijfelende Koningin Beatrix. Peter de Baan tekende voor de regie. Jeroen Willems won onlangs een Gouden Kalf voor de Beste Mannelijke Bijrol voor zijn rol van Prins Claus in de film.


* Na de film is er nu ook een musicalversie van Soldaat van Oranje. De musical is gesitueerd in een oude vliegtuighangaar op Vliegveld Valkenburg bij Leiden. Dit vliegveld speelde een grote rol in de Tweede Wereldoorlog. Theu Boermans voert de regie, Catherine ten Bruggencate speelt de rol van koningin Wilhelmina.


* Bert van der Veer bespreekt de uitslag van de Gouden Televizier Ring en de laatste ontwikkelingen op televisiegebied.


* In de rubriek 'De 80 seconden van...' Alexander de Bruijn.


* Geen stuk is zo bekend als de Hamlet van Shakespeare. Deze maand zijn er meer dan zes verschillende Hamlet's te zien in de Nederlandse theaters. In Arnhem maakte regisseur Marcus Azzini een Hamlet met een politieke lading bij toneelgroep Oostpool, verwijzend naar de mogelijke bezuinigingen op kunst in Nederland.


* De Virtuele Vitrine van Eddy Terstall


* Rosita Steenbeek heeft de laatste tijd niet stilgezeten. In het boek 'Kleuren van Rome' kijkt ze op haar eigen, openhartige manier naar de stad die al jaren haar thuishaven is. Daarnaast schreef zij de 'Lofrede' voor de roman 'De Grote Zaal' van Jacoba van Velde. Dat boek staat centraal tijdens de vijfde editie van Nederland Leest. Steenbeek werkte ook mee aan het boek 'Wereldmeiden' van Plan Nederland, waarin acht Nederlandse schrijvers op bezoek gingen bij meisjes in ontwikkelingslanden, die vaak ongezien, onderschat en ondergewaardeerd zijn.

Presentatie: Hans Smit.

Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opiumradio.nl.