Ministerie van Defensie

Kamercommissie bezoekt Hr. Ms. Amsterdam

22 oktober 2010, 15.12 uur

De delegatie van de Vaste Commissie voor Defensie. Foto: ministerie van Defensie

Een delegatie van de Vaste Commissie voor Defensie (VCD) van de Tweede Kamer heeft gisteren en vandaag een bezoek gebracht aan Hr. Ms. Amsterdam. Het marineschip neemt deel aan de EU operatie Atalanta ter bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië.

Met een Puma helikopter van de Franse luchtmacht en een Nederlandse Lynx-helikopter arriveerden de Kamerleden aan boord van het Nederlandse schip in de Golf van Aden. Een dag eerder waren zij in Afghanistan waar zij de Nederlandse militaire bezochten.

Foto: ministerie van Defensie

De VCD is geïnformeerd over Operatie Atalanta, de situatie in het missiegebied en de taken van de Amsterdam. Daarnaast spraken zij in de verschillende verblijven en tijdens rondleidingen met de bemanningsleden over hun ervaringen tijdens de operatie. Naast het bestrijden van piraterij begeleidt de Amsterdam voedseltransporten van de Verenigde Naties en beschermt kwetsbare koopvaardijschepen.

Demonstratie

Hr. Ms. Amsterdam tijdens de bevoorrading van het Belgische fregat Louise Marie. Foto: ministerie van Defensie

De Kamerleden kregen een demonstratie van de samenwerking tussen de Lynx en een speciaal team mariniers en waren getuige van een bevoorrading op zee. Hierdoor kregen zij een duidelijk beeld van de veelzijdigheid van Hr. Ms. Amsterdam als bevoorradingsschip en Fast Combat Support Ship.