Raad van State


maandag 25 oktober 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Nunspeet van het bestemmingsplan 'Molenbeek'. Het plan maakt de aanleg van de nieuwe woonwijk Molenbeek mogelijk ten noordoosten van Nunspeet. De nieuwe wijk grenst aan de bestaande woonwijken De Brake en De Bunte. In het gebied zullen ruim 600 woningen worden gebouwd. De gemeenteraad heeft ook een exploitatieplan vastgesteld, waarin is bepaald hoe de nieuwe woonwijk zal worden gefinancierd. Een echtpaar uit Nunspeet verzet zich tegen de nieuwbouwplannen van de gemeente. Zij wonen aan het Wezenland dat grenst aan het gebied waar de woonwijk zal worden gebouwd. Volgens hen is er in het plan onvoldoende rekening gehouden met hun woning en de ruim 1,5 hectare gronden daarom heen. Ook zou de gemeenteraad geen rekening hebben gehouden met het feit dat zij bij hun woning paarden houden. Verder vrezen ze voor grote verkeersbelasting op het Wezenland als de woonwijk klaar is. Daarom komen ze tegen het bestemmings- en exploitatieplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907364/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan HKS Scrap Metals uit 's-Gravendeel. Omdat de bestaande vergunning voor het bedrijf is verlopen, heeft het provinciebestuur een nieuwe vergunning verleend. Het bedrijf houdt zich bezig met het sorteren, bewerken en opslaan van ferro- en non-ferroschroot. Ook wordt er op het terrein gevaarlijk afval opgeslagen, zoals loodaccu's. Het afval wordt zowel per vrachtauto als per schip aan- en afgevoerd. HKS, enkele omwonenden en het gemeentebestuur van Dordrecht komen tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. HKS verzet zich tegen het voorschrift dat de verspreiding van stof bij de laad- en losactiviteiten moet voorkomen. Het voorschrift is volgens HKS onduidelijk en daardoor moeilijk na te leven. Een man die aan de Kooijstraat woont, ondervindt juist veel last van het stof en is van mening dat het provinciebestuur strengere eisen had moeten stellen. Ook vindt hij, samen met drie andere omwonenden en het gemeentebestuur, dat er strengere geluidsvoorschriften hadden moeten worden opgenomen in de vergunning. Met name de mogelijkheid voor HKS om de geluidsvoorschriften twaalf keer per jaar te overschrijden is hen een doorn in het oog. (zaaknummer 200909745/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om een ontheffing te verlenen voor een ligplaats in de Oude Rijn. Een man uit Alphen had het provinciebestuur om de ontheffing gevraagd. Op de Oude Rijn geldt tussen de aansluiting met de Heimans- en Woudwetering en de Gouwe een afmeerverbod. Volgens het provinciebestuur is de Oude Rijn een belangrijke vaarroute en is het afmeren van boten op dit smalle gedeelte onwenselijk met het oog op het veilig en vlot laten verlopen van het scheepverkeer. De man vindt dat gekeken had moeten worden of op grond van de provinciale vaarwegenverordening een uitzondering kon worden gemaakt, zodat hij toch voor zijn boot een ligplaats kan krijgen. De rechtbank in Den Haag oordeelde in februari 2010 dat het provinciebestuur de ontheffing terecht had geweigerd. De man laat het er niet bij zitten en komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie eveneens de zaken met zaaknummers 201004482/1, 201004485/1, 201004493/1 en 201004497/1 die de Raad van State ook om 10.00 uur behandelt. Die zaken gaan eveneens over ligplaatsen in de Oude Rijn. (zaaknummer 201003324/1)

10.00 uur

Zitting over de ontheffing die het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn heeft verleend voor een erotische massagesalon aan de Eikenlaan. Omdat het bestemmingsplan het gebruik van het gebouw als erotische massagesalon niet toestaat, heeft het gemeentebestuur gebruik gemaakt van een ontheffing in het plan om de salon mogelijk te maken. De vereniging van eigenaars van het gebouw Eikenhof waren tegen de ontheffing in beroep gekomen bij de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde in februari 2010 dat het gemeentebestuur geen gebruik mocht maken van de ontheffingsmogelijkheid, omdat die ruimer is geformuleerd dan volgens de wet is toegestaan. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002863/1)

11.00 uur

van Fryslân van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2008' van de gemeente Boarnsterhim. Het bestemmingsplan regelt het bestaande gebruik van gronden en gebouwen in het hele buitengebied van de gemeente. Een aantal mensen is het niet eens met het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zo is een man uit Grou het niet eens met het feit dat zijn agrarische bedrijf aan de Hôflân is bestemd als woonboerderij. Hij vindt dat hij een agrarische bestemming had moeten krijgen. Het bedrijf De Lachende Leeuw aan De Burd houdt zich bezig met het onderhoud en de bouw van Friese boeiers. Het bedrijf kan zich niet vinden in de opslagbestemming die aan hun gebouw is toegekend, omdat dit niet overeenkomt met de bedrijfsactiviteiten die er plaatsvinden. Daarom komt het eveneens in beroep tegen het plan. (zaaknummer 201000450/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.