Dienstenbond CNV

Nieuws

22 oktober 2010

Harmonisatievoorstellen cao Deutsche Bank bekend

Eindelijk meer informatie over de toekomstige arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers van Deutsche Bank. De werkgever heeft haar harmonisatievoorstellen aan de vakbonden bekendgemaakt. In deze info meer informatie daarover.


1e sessie
Afgelopen donderdag 14 oktober en op maandag 18 oktober jl. heeft CNV Dienstenbond tezamen met de andere vakbonden gesproken met Deutsche Bank. In deze bijeenkomsten, waar ook de kaderleden van de vakbonden bij aanwezig waren, heeft de werkgever haar voorstellen voor een nieuwe geharmoniseerde cao uitvoerig toegelicht. Na deze toelichting hebben we geconcludeerd dat nu ook het moment gekomen is om de werkgeversvoorstellen met de vakbondsleden/medewerkers te delen.

Voorstellen op intranet Deutsche Bank
De harmonisatievoorstellen zullen door uw werkgever op het intranet van Deutsche Bank gezet worden. Kijk hier dus voor alle informatie, want Deutsche Bank zal de voorstellen zelf uitvoerig toelichten. Op het intranet kunt u Q&A's vinden, een aparte toelichting op de voorstellen maar ook een paar voorbeeldberekeningen met maatmannen (fictieve/voorbeeld medewerkers) zodat u de gevolgen van de voorstellen goed kunt inschatten. Daarnaast zal Deutsche Bank ook conference calls organiseren waarin medewerkers hun vragen kunnen stellen. U wordt hiervan door de werkgever op de hoogte gehouden.

Belangrijke punten
Het uitgangspunt van uw werkgever is om 1 nieuwe cao te krijgen voor de hele organisatie. Dit betekent dat de huidige regelingen van zowel IFN/NV als van DB AG met elkaar in lijn gebracht moeten worden.

Deutsche Bank stelt nu voor om de Algemene Banken CAO (ABC) te gaan volgen en daarbij dan een kop CAO met eigen arbeidsvoorwaarden te willen afspreken met de vakbonden. Dit betekent dat arbeidsvoorwaarden als bijvoorbeeld loon in de ABC worden bepaald, zoals dit nu ook bij Deutsche Bank AG gebeurt. De vraag die nog open ligt, is hoeveel eigen arbeidsvoorwaarden Deutsche Bank nog als top op de ABC wil afspreken. CNV Dienstenbond is vooralsnog bereid om te voorgestelde denkrichting van de werkgever te volgen. Maar wij zullen daarbij wel scherp opletten of dit voor de medewerkers geen negatieve effecten heeft.

Wat betreft de inhoudelijke wijzigingen is een grote verandering, waar we u op willen wijzen en dat is dat de werkgever de variabele beloning van de IFN/NV-ers weer vast wil maken. Dit pas beter in het Duitse beloningssysteem, zo is de uitleg en zorgt er tevens voor dat de salarissen hoger worden en dat is weer goed voor de arbeidsmarktpositie van Deutsche Bank. Samen met deze verandering, wordt ook een wijziging van de pensioenregeling voorgesteld. Deze wijziging zou de verschillende regelingen moeten harmoniseren en kent geen nadelen voor de medewerkers, aldus Deutsche Bank. Wij laten onze pensioendeskundigen kijken of dit ook daadwerkelijk het geval is.

Dat geldt tevens voor het totaal pakket. Medewerkers mogen er door de harmonisatie in hun totaal pakket aan arbeidsvoorwaarden niet op achteruit gaan. Wij zullen dit punt natuurlijk goed in de gaten houden.

Input
Maar we horen ook graag uw input. Wat vindt u van de werkgeversvoorstellen en met welke boodschap wilt u ons de onderhandelingen insturen?

Bijgaand treft u de hoofdpunten uit de werkgeversvoorstellen aan. Wij horen graag van u aan welke punten u de meeste waarde hecht. Wilt u daarom de punten in volgorde van belangrijkheid ranken? Het onderwerp dat u het belangrijkste vindt, geeft u 10 punten en het onderwerp waar u de minste waarde aan hecht geeft u 1 punt. Natuurlijk is er ook ruimte voor aanvullende opmerkingen. Wij nemen uw reacties mee tijdens de volgende onderhandelingsronde.

Wij vernemen graag uw reactie vóór donderdag 28 oktober a.s. per post of per email aan Sandra Hendriks, s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl.

Vragen
Het zijn ingewikkelde en belangrijke onderwerpen, dat realiseren wij ons goed. Stel uw vragen dus zeker. In de eerste plaats kunt u dat bij uw werkgever doen, het zijn hun voorstellen dus zij kunnen ze het beste uitleggen. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met uw cao onderhandelaar, Sandra Hendriks, s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl. Daarnaast kunt u altijd contact zoeken met het CNV kaderlid dat tijdens de onderhandelingen aan tafel zit. Dit is Alexander Roeleveld, alexander.roeleveld@remove-this.deutsche-bank.nl. Hij kan ook vragen beantwoorden en vertellen over de onderhandelingen. Aarzel dus niet om contact op te nemen!

Collega's
Lid zijn van de vakbond betekent meebeslissen, mee praten en invloed uitoefenen. Heeft u collega's die wel mee willen praten maar geen lid zijn? Dan kent u de oplossing. Kijk op www.cnvdienstenbond.nl en maak ze lid! Zeker tijdens een harmonisatietraject is de stem van de medewerkers heel erg belangrijk, dus laat hem horen!