Ingezonden persbericht


Haags Historisch Museum


2 augustus 2010, Den Haag

Een Haagse baron en zijn schatten

Schilderijencollectie Van Heeckeren tijdelijk terug in Den Haag

Van 23 oktober 2010 tot en met 6 februari 2011 presenteert het Haags Historisch Museum in samenwerking met kasteel Twickel in Delden (Overijssel) een tentoonstelling van schilderijen uit de Romantiek, bijeengebracht door de Haagse verzamelaar J.D.C. baron van Heeckeren van Wassenaer. Een groot deel van zijn collectie, tot ca. 1875 ondergebracht in zijn kolossale woonhuis aan het Lange Voorhout 13, is na bijna honderdvijftig jaar weer even terug in Den Haag.

Door zijn huwelijk in 1831 met de schatrijke erfdochter Marie Cornélie gravin van Wassenaer Obdam kreeg Jacob Derk Carel baron van Heeckeren van Kell de beschikking over een geweldig familiefortuin. Deze riante financiële positie stelde de baron, zelf telg uit een voorname Gelderse familie, in staat een prettig leven te leiden. Hij verwierf een aantal prestigieuze politieke functies als wethouder van Ambt-Delden, lid Provinciale Staten van Overijssel en lid van de Eerste Kamer. Ook was hij Opperstalmeester en Kamerheer des Konings. Daarnaast hield hij zich vooral bezig met het bestieren van zijn landerijen en andere onroerende goederen. Zijn totale grondbezit omvatte ongeveer 10.000 ha. en was voorzien van kastelen, landhuizen, bossen en boerderijen.

Naast Deldenaar was de baron vooral ook Hagenaar. Kasteel Twickel was zijn buitenverblijf, maar de baron verbleef het meest van zijn tijd in zijn woning aan het Lange Voorhout in Den Haag. Contacten met koning Willem II en diens broer prins Frederik maakten Van Heeckeren enthousiast voor het aanleggen van een schilderijenverzameling. Schilderijen werden aangekocht om de salons mee te verfraaien en er een gesprek over te kunnen voeren. Voor Baron van Heeckeren was het bezoeken van kunsthandels in Parijs en Brussel en het onderhouden van contacten met kunstenaars bovendien een leuke hobby die soms werd gecombineerd met meer frivole zaken.

Van Heeckeren verzamelde eigentijdse kunst. Hij kocht werken van onder anderen Schotel, Schelfhout, Van de Sande Bakhuyzen, Verboekckhoven, Bosboom en Eeckhout. Nieuwe stromingen in de schilderkunst die in de tweede helft van de 19de eeuw opkwamen, zoals de school van Barbizon en de Haagse School, konden de baron niet bekoren. Slechts een enkel schilderij verwijst naar de nieuwe tijd. Van Heeckeren overleed in 1875 in zijn woning aan het Lange Voorhout, waar ook zijn drie kinderen waren geboren. Toen dit huis werd verkocht, verhuisde de schilderijencollectie naar kasteel Twickel, waar de meeste werken tot op de dag van vandaag zijn gebleven.

Kern van de tentoonstelling vormen ongeveer 70 schilderijen die door de baron zijn verzameld, en op 19de-eeuwse wijze worden getoond. Ze zijn afkomstig uit kasteel Twickel en enkele andere kastelen, waaronder Rüdenhausen van de familie Castell. Het leven van de baron wordt belicht aan de hand van familieportretten, afbeeldingen van zijn huizen, kledingstukken, meubelstukken, persoonlijke documenten en (zeer vroege) foto's. Veel schilderijen en andere voorwerpen komen uit kasteel Twickel. Uit de eigen collectie van het museum worden enkele geschilderde portretten getoond die de relatie van de baron met de Oranjes illustreren.


---

Tentoonstelling: Een Haagse baron en zijn schatten Data: 23 oktober 2010 t/m 6 februari 2011
Locatie: Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, Den Haag Tel. +31(0)70 364 69 40, www.haagshistorischmuseum.nl Entree: Volwassenen: ¤ 5 / Groep: ¤ 4,50 / / CKV/CJP: ¤ 3,50 / Leerlingen: ¤ 2,50 / /
tot 18 jaar/Museumkaart en Vrienden: gratis.