Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 23 augustus 2010

Herfstvakantievoorstelling
De bokser en de danseres (6+)

Herfstvakantie? Dan is het weer tijd voor een familievoorstelling in EYE, waar een voormalig wereldkampioen boksen en een uitgerangeerde danseres dromen van een schitterende comeback. Nog één keer het Zwanenmeer dansen, nog één keer de sterkste man van de wereld zijn... En ondertussen kijkt het kibbelende echtpaar naar de tv, waarop filmfragmenten met hun idolen voorbijtrekken. Deze grappige voorstelling van EYE en jeugdtheatergezelschap Villa Roos met dans, film, theater en live muziek is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar. De bokser en de danseres, 23 en 24 oktober, 27 t/m 31 oktober en 3 november 2010, 15.00, EYE Vondelpark (Amsterdam).

Hij is voormalig wereldkampioen boksen, zij een gepensioneerde ballerina. Samen vormen ze een echtpaar dat droomt van glorierijke tijden en een schitterende comeback. Nog één keer de sterkste man ter wereld zijn, nog één keer het Zwanenmeer dansen... Het duo klampt zich vast aan elkaar en aan de televisie, waarop filmfragmenten met hun helden en idolen worden vertoond. Zo vecht de bokser tegen Jackie Coogan in The Kid (1921, Charles Chaplin), flitst er een grappige reclame over het doek of zijn er poppenfilms ('Puppetoons') te zien van de beroemde animatiefilmer George Pal. En de trouwe kanariepiet doet dienst als toegewijde scheidsrechter en trainer.

Jeugdtheatergezelschap Villa Roos
De bokser en de danseres is een reprise van de gelijknamige familievoorstelling uit 2008 en een samenwerking van jeugdtheatergezelschap Villa Roos en EYE. De voorstelling voor kinderen vanaf zes jaar bestaat uit een combinatie van dans, theater, live muziek en filmbeelden. Villa Roos werd in 1995 opgericht door de dansers Weijke Koopmans en Gitte Jans. Het gezelschap maakt humoristische, poëtische jeugdvoorstellingen met onder meer dans, film en bewegingstheater. Weijke Koopmans regisseerde tevens de korte dansfilms Plusminus 500 en As You Are.

Voor de eindregie tekent Harry Piekema. Piekema is acteur en regisseur van theatervoorstellingen met verrassende combinaties van tekst en muziek, zoals Ongenoemde morgen (met Adam en Eva in 'het eerste relatiedrama op aarde'). Bij het grote publiek is Piekema vooral bekend als de sympathieke filiaalmanager in de reclamespots van Albert Heijn. Vaste tekstschrijver van Villa Roos is de dichter en vertaler Jan Baeke. Van Baeke verschenen onder meer de dichtbundels Iedereen is er (2004) en Groter dan de feiten (2006). De live muzikale begeleiding is in handen van Wim Veenhof. De filmfragmenten zijn afkomstig uit de collectie van EYE.

Toegang
Prijs: kinderen ¤ 5,50; volwassenen ¤ 8,- ; groepen van 10 of meer ¤ 5,- ; Vrienden van EYE-kinderen ¤ 4,50. Na- en buitenschoolse opvang: twee kaartjes voor de prijs van één. Reserveren (aanbevolen) via 020 5891400.

De voorstelling komt tot stand met ondersteuning van het VSB-fonds.

De bokser en de danseres (Nederland 2008)
Dans, theater, live muziek en filmfragmenten (zwart-wit/ingekleurd) Duur: 50 minuten
Nederlands gesproken

Eindregie Harry Piekema
Tekst Jan Baeke
Dans en spel Weijke Koopmans, Gitte Jans
Muziek en spel Wim Veenhof
Montage Ronald de Boer
Decor Harald Höhneke
Kostuums Cocky van den Broeke