Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

WK turnen Rotterdam: tien keer topturnen bij de NOS

HILVERSUM, 6 oktober 2010 - Het WK turnen in Rotterdam staat van maandag 18 oktober tot en met zondag 24 oktober centraal bij de NOS Sport. Zowel op televisie, radio, internet en NOS Teletekst besteedt de NOS volop aandacht aan het evenement, dat voor de (inter)nationale turntop de start is van het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen van 2012. De presentatie van de tien speciale televisieuitzendingen - die ook op nos.nl worden gestreamd - is in handen van Henry Schut. Het commentaar bij de beelden wordt verzorgd door Hans van Zetten, bekend van de inmiddels befaamde uitspraken 'Een na-hupje', 'Ongekend!' en 'En hij staat!'. Vlado Veljanoski, vaste turnverslaggever van de NOS, is in Rotterdam voor interviews en reportages. Edwin Cornelisse doet verslag voor NOS Langs de Lijn.

De NOS heeft voor de finaledagen, zaterdag 23 en zondag 24 oktober, Gerard Speerstra en Fieke Willems als analytici vastgelegd. Speerstra is momenteel adviseur van de Iraanse turnequipe en was hiervoor achttien jaar lang coach van Epke Zonderland, één van de kanshebbers voor de wereldtitel op het onderdeel rekstok. Ex-turnster Willems, in 1998 Nederlands kampioen en in 2001 met de Nederlandse ploeg vijfde tijdens het wereldkampioenschap in Gent, beëindigde afgelopen zomer haar actieve carrière.

NOS Studio Sport

De mondiale eindronde wordt belicht in tien extra televisie-uitzendingen op Nederland 1 en Nederland 3, waarvan vijf met live beelden uit Rotterdam. Op zaterdag 23 en zondag 24 oktober, de finaledagen van de toestellen, komt de gehele uitzending van NOS Studio Sport uit sportpaleis Ahoy'. Onderstaand een overzicht van de extra uitzendingen in het kader van het WK turnen.

Turnles met Herre Zonderland en Verona van der Leur

Hans van Zetten, ex-turnbondscoach en sinds 1986 de vaste turncommentator van de NOS, maakte de afgelopen periode samen met ex-turners Herre Zonderland en Verona van der Leur tien mini-turnlessen waarin de televisiekijkers uitleg krijgen over de verschillende WK-onderdelen. Zo geeft Zonderland een inkijkje in de technische aspecten van de (mannen)onderdelen rekstok, ringen, vloer, sprong, brug en voltige. Van der Leur laat zien wat de essentiële dingen zijn voor een perfecte uitvoering van een vloer-, balk-, brug- en sprongoefening. De instructiefilmpjes zijn in het finaleweekend te zien voorafgaand aan de finale van het betreffende wedstrijdonderdeel.

Vier keer topturnen in Nederland

Verslaggever Vlado Veljanoski maakte in aanloop naar het WK in Rotterdam vier reportages over het topturnen in Nederland. Veljanoski ging met de broers Epke en Herre Zonderland zeilen op het Lemmermeer en sprak met hen onder meer over de kansen van Epke op wereldgoud. Ook laat Veljanoski zien hoe een 'gewone' dag van turngezin Wevers eruit ziet. Vader Vincent - trainer - en de tweeling Sanne en Lieke geven hem letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken van het leven op weg naar de top. Verder maakte de verslaggever een reportage over de Flik-Flak hal in Den Bosch, waar de turners met behulp van een uniek videocamera-analysesysteem elementen en bewegingen tot in detail kunnen (laten) analyseren en perfectioneren. Tenslotte kijken Susanne Beerpoot en Ron Lamboo bij de NOS terug op het WK 1987, dat ook in Rotterdam plaatsvond. Beiden kwamen daar destijds voor Nederland in actie. De portretten zijn in de extra turnuitzendingen in de week van 18 tot en met 24 oktober te zien.

NOS Langs de Lijn

Ook de Radio 1-luisteraar wordt gedurende het WK via NOS Langs de Lijn op de hoogte gehouden van de gebeurtenissen in Rotterdam. Op vrijdag 22 oktober, de vooravond van het finaleweekend, komt de gehele uitzending van NOS Langs de Lijn uit de havenstad. Verslaggever Edwin Cornelisse zorgt voor live-bijdragen van de wedstrijden in de lopende programmering, terwijl in de reguliere uitzendingen van NOS Langs de Lijn samenvattingen, interviews en reportages op het programma staan. Het programma is iedere dag te beluisteren via Radio 1 (maandag tot en met vrijdag 22.00-23.00 uur, zaterdag 16.30-18.00 uur en zondag 14.00-18.00 uur).

Nos.nl

Op nos.nl/sport is het laatste nieuws over het WK turnen terug te vinden in een speciaal dossier (zie dossier: 'Turnen: WK in Rotterdam'). Behalve de nieuwsberichten, zijn hier ook filmpjes en audiofragmenten te zien en te beluisteren.

NOS Teletekst

Ook NOS Teletekst publiceert tijdens het WK turnen een groot aantal extra pagina's (vanaf pagina 675). Met nieuws, uitslagen, wedstrijdverslagen en altijd oproepbare achtergrondinformatie en standen. NOS Teletekst fungeert als realtime baken van informatie voor de turnliefhebbers.

Uitzendschema WK turnen op televisie en nos.nl

(zendtijden onder voorbehoud van wijzigingen - zie http://nos.nl/sport/ voor de actuele programmagids)

Maandag 18 oktober (kwalificatiewedstrijden heren):

23.05-23.25 uur (Ned 3) - NOS Studio Sport WK turnen

Dinsdag 19 oktober (kwalificatiewedstrijden heren):

23.50-00.10 uur (Ned 3) - NOS Studio Sport WK turnen

Woensdag 20 oktober (teamfinale dames):

17.30-19.10 uur (Ned 1) - NOS Studio Sport WK turnen (live)

23.50-00.10 uur (Ned 3) - NOS Studio Sport WK turnen

Donderdag 21 oktober (teamfinale heren):

17.30-19.30 uur (Ned 1) - NOS Studio Sport WK turnen (live)

23.40-00.00 uur (Ned 3) - NOS Studio Sport WK turnen

Vrijdag 22 oktober (meerkampfinales dames en heren):

17.30-18.30 uur (Ned 1) - NOS Studio Sport WK turnen (live)

23.25-00.10 uur (Ned 3) - NOS Studio Sport WK turnen

Zaterdag 23 oktober (finale sprong en brug dames, finale vloer, paardvoltige, ringen heren): 12.55-16.30 uur (Ned 1) - NOS Studio Sport WK turnen (live)

Zondag 24 oktober (finale balk en vloer dames, finale sprong, brug, rek heren):

13.10-17.50 uur (Ned 1) - NOS Studio Sport* (live)

* in deze uitzending - behalve het WK turnen - ook aandacht voor andere sporten.