Ingezonden persbericht


Persbericht - 13 oktober 2010
Nils Norman 'Eetbaar Park'
opening door wethouder Baldewsingh

Een kunstwerk dat kritische kweekcultuur, sociale interactie en bovenal heerlijke groente en fruit oplevert. Dat heeft de Engelse kunstenaar Nils Norman ontworpen voor twee locaties in Den Haag; bij Amateurtuindersvereniging Nut en Genoegen en bij Stadsboerderij De Herweijerhoeve in het Zuiderpark. Norman heeft dit project in het kader van 'Foodprint' ontwikkeld om in de praktijk te testen of permacultuur een bijdrage kan leveren aan een gezonde, groene, leefbare en duurzame stad. 'Eetbaar Park' biedt een vernieuwend alternatief voor de huidige groenvoorziening in de stad. De opening van dit innovatieve kunstproject geschiedt door Rabin Baldewsingh, wethouder Duurzaamheid en tevens stadsdeelwethouder Escamp.

'Eetbaar Park' komt tot stand met dank aan:

Gemeente Den Haag, Natuur- en Milieueducatie, Fonds Burgerschap, Amateurtuinders-vereniging Nut en Genoegen, Binder Daktuinen, Fonds 1818, G'Aarde Gezonde Gronden, Ingenieursbureau Den Haag, Mondriaan Stichting, Natuurlijk Kleurlijk, Ontop BV, ORIO architecten, Stichting DOEN, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Tierrafino.

'Eetbaar Park' is een leer- en voorbeeldtuin die laat zien en ervaren hoe je op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier kan bijdragen aan de lokale voedselvoorziening. De tuin wordt ingericht op basis van permacultuur; een bijzondere vorm van tuinieren, waarbij in samenwerking met de natuur een biodivers en duurzaam ecosysteem tot stand komt gericht op voedsel- en energievoorziening.

Paviljoen
In het Zuiderpark is, als onderdeel van 'Eetbaar Park' ook een ecologisch paviljoen gerealiseerd van stro, hout en leem. Onder regie van de Haagse permacultuur-organisatie G'Aarde Gezonde Gronden worden de tuinen door vrijwilligers aangelegd en onderhouden. Wilt u zelf ook meewerken aan dit bijzondere project? Kijk dan op www.atvnutengenoegen.nl of www.gezondegronden.nl

Symposium 'Eetbaar Park'. Nog enkele plaatsen vrij! Voorafgaand aan de opening (van 9:15 -17 uur) vindt er bij het complex van Amateurtuindersvereniging Nut en Genoegen een symposium plaats over duurzame stedenbouw. Sprekers zijn Thomas Rau (architectenbureau RAU), Jan Jongert (2012Architecten), Annechien Meier (kunstenaar), Fransje de Waard (auteur van 'Tuinen van Overvloed') en Nils Norman (kunstenaar). Dagvoorzitter is Aukje van Roessel (De Groene Amsterdammer). Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Meld u snel aan via info@stroom.nl

Workshops
Op zaterdag 23 oktober (10 - 17 uur) worden er door G'Aarde Gezonde Gronden presentaties en workshops georganiseerd om kennis te maken met permacultuur, bijvoorbeeld door het bouwen van een compostbak, het maken van chutney en de aanleg van een kruidenspiraal. Voor meer informatie over de workshops, klik hier.

Voor meer informatie over 'Foodprint', klik hier.



Ingezonden persbericht