Ingezonden persbericht


Persbericht 14 oktober 2010

Premieres op circustheater festival Circo circolo

Op zaterdag 23 oktober, de tweede dag van het circustheater festival Circo Circolo, gaan maar liefst drie Nederlandse voorstellingen in wereldpremière. Deze première voorstellingen, laten zien dat het circustheater in Nederland zich razendsnel ontwikkeld tot een nieuwe podium discipline. De afgelopen jaren heeft een dergelijke ontwikkeling zich al in België voltrokken. Het resultaat daarvan is te zien in een aparte tent: De zuiderburen. Daar is een Vlaamse voorstelling voor het eerst in Nederland te zien.

Circo Circolo is hét internationale festival voor Circustheater in Nederland en presenteert de actuele internationale ontwikkelingen in het nieuwe circus.

Circustheater kenmerkt zich door de integratie van traditionele circusacts als jongleren en acrobatiek met dans, muziek, vormgeving en theater tot totaalvoorstellingen. In het nieuwe circus wordt niet gewerkt met exotische dieren.

Circustheaterfestival Circo Circolo beleeft van vrijdag 22 tot en met zondag 31 oktober 2010 haar derde editie. Het festival vindt tijdens de herfstvakantie plaats op Landgoed Velder, midden in nationaal landschap Het Groene Woud tussen Eindhoven, Tilburg en 's-Hertogenbosch. Tijdens Circo Circolo strijken elf kleine en grotere circustenten neer op het landgoed waarin meer ruim 120 voorstellingen van 14 verschillende gezelschappen te zien zijn.

Zaterdag 23 oktober - Dag vol premières

Adios - Goos & Gabriel (wereldpremière) 15.00 uur

Adios neemt de toeschouwer mee in een wereld vol weemoed en humor.

De Nederlandse clown Goos Meeuwsen en de Argentijnse acteur en komiek Gabriel Rosas leerden elkaar kennen bij de Cirque du Soleil productie Love (Beatles). Goos Meeuwsen is een internationaal erkend artiest, hij werd gezien als één van de top talenten van Cirque du Soleil. De internationale reputatie van Goos Meeuwsen maakt de première van zijn voorstelling in Nederland speciaal en zorgt er hopelijk ook voor dat het Nederlandse publiek beseft wat ze in het buitenland al lang weten; dat Goos Meeuwsen het nieuwe circustheater laat leven en je geen show van hem mag missen.


- Compagnie EaEo (Ned. première) 16.30 uur

« m2 » is een circusvoorstelling uit Belgie waarin 4 jongleurs bruusk en onafwendbaar geconfronteerd worden met hun angst voor en de gevolgen van een gebrek aan leefruimte. oogst wereldwijd veel lof en wordt internationaal gezien als aansprekend voorbeeld van de nieuwe Belgische Circus.

La fête de serre - Matthijs Bosman (wereldpremière) 19.00 uur

In het verleden maakte Matthijs al circus in de beeldende kunstwereld. Op uitnodiging van Circo Circolo draait hij het om naar kunst in de circuswereld. Waar een traditionele circusartiest acrobatische kunsten uithaalt, opent Matthijs Bosman met sfeer, korte verhalen en krachtige muziek de ogen van zijn publiek om anders naar bekende voorwerpen te kijken.

Uitblinkers - Circus werkplaats Boost (wereldpremière) 20.30 uur

In 2008 nodigde Circuswerkplaats Boost Jakop Ahlbom uit om met circusartiesten een voorstelling te maken. Dat leidde tot de succesproductie 'Man met Hoed' en positioneerde CWBoost zich met deze werkwijze in de voorhoede bevindt van het nieuwe circustheater in Nederland.

Theatermaker Maarten Lok en CWBoost geven met 'Uitblinkers' een tragikomische en absurde inkijk in de wonderlijke, heftige, vooral ook humoristische botsingen tussen ouders en kinderen die zich geen kinderen meer voelen. Theater dat vervreemdend werkt, maar niet vreemd overkomt.

-------------------------

Noot voor de redactie,