Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

's-Hertogenbosch, 15 oktober 2010

BBC-documentaire Jheronimus Bosch

Stad 's-Hertogenbosch belangrijk onderdeel van BBC-productie

Op zaterdag 23 oktober om 20:00 uur zendt BBC2 een documentaire uit over De tuin der lusten van Jheronimus Bosch. De documentaire is onderdeel van de BBC-serie 'Renaissance Revolution'. In deze serie worden verschillende werken uit de Renaissance belicht.

BBC-presentator Matthew Collings stapt in de wereld van De tuin der lusten (ca. 1505) en ontrafelt het gedetailleerde werk. Met gebruik van de laatste digitale technieken worden details uit het werk zichtbaar gemaakt. Deze details tonen symbolen en afbeeldingen die het werk een nieuwe betekenis geeft.

Voor deze documentaire is door de BBC een aantal dagen in 's-Hertogenbosch gefilmd, onder meer in het Jheronimus Bosch Art Center en tijdens het eerste Bosch Diner, dat in mei jl. voor 500 mensen op de Markt van de stad is gehouden. Dit diner vond plaats in het kader van het programma waarmee de 500e

sterfdag van Nederlands belangrijkste middeleeuwse schilder wordt herdacht.

'De tuin der lusten is een realisatie van nieuwe Renaissance visioenen, een tijdloos kunstwerk dat nu nog even mysterieus is als voor de eerste personen die het werk mochten bezichtigen', aldus BBC.

In 2016 herdenkt de stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Vanaf 2010 wordt er jaarlijks een speciaal samengesteld programma aangeboden. Beeldend kunstenaars, filmmakers, kunstacademiestudenten, dansers, musici, theatermakers, kunsthistorici, inwoners en culturele instellingen laten zich inspireren door de creativiteit van Nederlands belangrijkste schilder uit de Middeleeuwen.

Het actuele programma van 2010 ziet er als volgt uit:
- 21 t/m 24 oktober Bosch Art Film

- 6 november Bosch Requiem

www.bosch500.nl

Noot voor de redactie,