Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 19-10-2010

AVRO PRESENTEERT JEUGDSERIES EN DOCUMENTAIRES OP CINEKID FESTIVAL

De AVRO is op zaterdag 23 oktober groots aanwezig op het CineKid Festival in Amsterdam. De omroep presenteert daar verschillende jeugdseries en een jeugddocumentaire. De EBU documentaire 'Racer' gaat in première, in het medialab kan AvaStars Live gespeeld worden en er zijn optredens van de finalisten van het AVRO Junior Songfestival. Naast de series 'Minoes', 'Pipi Langkous' en 'Erik of 't Klein Insectenboek' wordt ook de film 'Lang en Gelukkig' (coproductie van de AVRO en NL Film) getoond op het festival. De jeugdseries, -documentaires en -film worden bij de AVRO uitgezonden.

Zaterdag gaat de EBU documentaire 'Racer' in première. De jeugddocumentaire is een portret van de eigenzinnige Sophie Lansink (12). Ze heeft één droom: Formule 1 racer worden. Sophie draait al jaren mee in de Nederlandse kartingtop, maar een zeldzame spierziekte heeft haar aan de kant gehouden. Lukt het om haar droom alsnog te verwezenlijken? 'Racer' is gemaakt in opdracht van de AVRO en is een onderdeel van de Eurovision Childrens Documentary series 2010 (EBU) en wordt uitgezonden in verschillende Europese landen. Op dinsdag 23 november zendt de AVRO de documentaire om 11.05 uur uit op Z@pp.

Daarnaast zijn er twee optredens van de acht finalisten van het AVRO Junior Songfestival, uiteraard met winnaars Anna en Senna. Zij vertegenwoordigen Nederland op zaterdag 20 november tijdens het Junior Eurovisie Songfestival in Minsk. De AVRO zendt de internationale finale live uit om 20.15 uur op Z@pp.

Op het festival beleeft de film Lang en Gelukkig een Koninklijke première in aanwezigheid van een prinses. De film won onlangs drie Gouden Kalveren. Lang en Gelukkig is een verzameling van klassieke sprookjes met een grote knipoog naar de actualiteit. Zo wordt Assepoester gekleineerd door haar stiefzussen Paris en Hilton, heeft Roodkapje een relatie met een boze wolf met imagoproblemen en wordt prins Roderick van Oranje Nassaukade door zijn moeder uitgehuwelijkt. Alle ontwikkelingen komen tot een climax op het Grote Bal.

Vrijdag 29 oktober worden de CineKid Kinderkastprijzen uitgereikt. Tien torens diep, de succesvolle jeugddramaserie over de avonturen van drie mijnwerkerskinderen van de AVRO en L1, is genomineerd voor de Cinekid Kinderkast Publieksprijs fictie. Elk jaar nomineren een vakjury en een publieksjury ieder drie programma's in twee categorieën: fictie en non-fictie. Er wordt gekozen uit tientallen jeugdprogramma's van publieke en commerciële omroepen uit Nederland en Vlaanderen. Kinderen kunnen tot dinsdag 26 oktober hun stem uitbrengen op www.cinekid.nl/kinderkast.