Ingezonden persbericht


Persbericht

Eindhoven, 21 oktober 2010

Nieuwe installatie Daan Roosegaarde (Lotus 7.0)

Primeur op expositie Liberation of Light

Het Designhuis te Eindhoven toont gedurende de Dutch Design Week (23-31 oktober) de nieuwe installatie Lotus 7.0 van de technologie-kunstenaar Daan Roosegaarde. Het werk vormt een onderdeel van de expositie Liberation of Light. Lotus 7.0 is een 'levende', interactieve wand van 'slimme' aluminium folie, die zich op een organische wijze opent als reactie op menselijk gedrag. Na de première onlangs in Parijs is dit werk voor het eerst te zien in Nederland. Tijdens DDW komt ook een boek van Roosegaarde uit onder de titel Interactive Landscapes.

De tentoonstelling Liberation of Light laat zien dat leds veel meer zijn dan kleinere en duurzamere 'lampjes'. Terwijl veel gesproken en geschreven wordt over het verbruik, de prijs en de levensduur van leds, is er veel minder aandacht voor de veel verdergaande gevolgen van de omschakeling naar deze nieuwe digitale lichtbronnen.

Ontwerpers gaan lichtobjecten maken met andere vormen, materialen en functies dan tot nu toe gebruikelijk. Maar er is veel meer. Kunstlicht kan nu met behulp van computers gestuurd, op maat gemaakt en zelfs interactief worden. Ruimtes, zowel binnen als buiten, zullen op andere wijzen verlicht worden.. Daglicht en kunstlicht komen dichter bij elkaar. En ook het gebruik en de bediening van kunstlicht zal ingrijpend veranderen. Nog een stap verder gaan de mogelijkheden van oleds, dunne kunststof lagen die licht geven. De allereerste voorbeelden daarvan zijn te zien op deze verassende en prikkelende tentoonstelling.

Revolutie in kunstlicht
Kortom, een revolutie in kunstlicht kondigt zich aan, even groot of misschien wel groter als de uitvinding van de gloeilamp bijna 150 jaar geleden. Zoals Emile Aarts (wetenschappelijk directeur Philips Research en hoogleraar aan de TU Eindhoven) zegt: "Het licht, dat gevangen was in een peertje, wordt als het ware bevrijd. Op allerlei vlakken in relatie tot licht - functioneel, emotioneel, biologisch, sociaal, cultureel en wat aansturing en duurzaamheid betreft - liggen er nieuwe mogelijkheden en uitdagingen."

Liberation of Light, Designhuis Eindhoven, t/m 30 januari 2011. Met lezingen, workshops en excursies.

Curator van de tentoonstelling is Yksi Ontwerp, in samenwerking met Walter van Hulst en Kirstin Römer, adviseur Daan Roosegaarde. Met medewerking van tientallen vormgevers, kunstenaars en bedrijven uit binnen- en buitenland. Mede tot stand gekomen met steun en subsidie van de gemeente Eindhoven, Provincie Noord-Brabant, Van Abbemuseum, Prins Bernhard Cultuurfonds, TNO, TUe, Philips research, Keter, Jardin en Visuallize.

Noot voor de redactie (