Ingezonden persbericht


Persbericht

Protest tegen kabinet in Den Haag gaat zaterdag 23 oktober door

Aanstaande zaterdag 23 oktober zal in Den Haag vanaf 13:00 het eerste landelijke protest tegen de asociale bezuinigingsplannen van kabinet Rutte plaatsvinden. Vakbondsleden, studenten en migranten zullen een gezamenlijk geluid laten horen: 'Nee tegen de bezuinigingen - wij gaan de crisis niet betalen'.

Het programma

Tussen 13:00 en 14:30 zullen diverse sprekers uit maatschappelijke sectoren aan het woord komen. Dit zijn onder andere: een van de leiders van de succesvolle schoonmakersstaking, een docent aan het koninklijk conservatorium en componist, de voorzitter van de net opgerichte daklozenbond en een student die begin dit jaar betrokken was bij de bezetting van de Erasmus universiteit en recentelijk deelnam aan de massademonstraties in Parijs.

Daarnaast zullen Henk, Ingrid, Ali en Fatima, als symbolische dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving, gezamenlijk vertellen over het effect dat dit regeringsbeleid op hun levens zal hebben en hoe ze zich niet tegen elkaar uit laten spelen door Wilders' zondebokpolitiek. Om 14:00 zullen de demonstranten honderden enveloppen omhoog houden waarmee ze symbolisch de rekening van 18 miljard retour sturen aan het kabinet.

De locatie

De manifestatie is aangekondigd voor op het Plein, maar wordt nu gehouden op het Koekamp. Dit is gelegen op een paar minuten afstand van het Centraal Station, aan de Bezuidenhoutseweg, op de route naar het Plein. Het is een open, zichtbare locatie en niet te missen. Demonstranten worden verzocht borden, spandoeken en toeters mee te nemen. Toelichting Rekening Retour

Sinds vorige week heeft Nederland het meest rechtse kabinet uit haar parlementaire geschiedenis. Rutte I kiest er voor om de verzorgingsstaat verder te ontmantelen en de rekening van de crisis bij gewone mensen neer te leggen. Dit terwijl de meest vermogenden, degenen die de afgelopen decennia hebben geprofiteerd van de graaicultuur, worden ontzien.

Rekening Retour, een platform bestaande uit verschillende maatschappelijke organisaties, keert zich tegen deze absurde, onrechtvaardige logica. De betrokkenen maken zich grote zorgen over de impact die de bezuinigingen op onder andere de sociale zekerheid, de zorg, het onderwijs en de kunst -en cultuursector zullen hebben. Kabinet Rutte maakt meer kapot dan ons en toekomstige generaties lief is.

Rekening Retour staat voor een heel andere aanpak. Wij zeggen: stop de aanval op onze sociale verworvenheden en rechten. Haal het geld waar het zit: laat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Laat degenen aan de top die verantwoordelijk zijn voor de crisis en zij die hebben geprofiteerd van het gokken en graaien de rekening betalen.

Als eerste stap om dit geluid kracht bij te zetten organiseert het samenwerkingsverband op zaterdag 23 oktober om 13:00 uur een manifestatie in Den Haag, op het Koekamp, gelegen tussen het Plein en het Centraal Station. De organisatoren roepen op voor een breed, strijdbaar en kleurrijk protest: 'Nee tegen de bezuinigingen -- wij gaan de crisis niet betalen.'

WIJ GAAN DE CRISIS NIET BETALEN!


- Geen verhoging eigen bijdrage zorg

- Handen af van de studiefinanciering

- Stop de aanval op lonen en pensioenen

- Hou de huren betaalbaar

- Stop de culturele kaalslag

- Tegen ontslagen: vecht voor elke baan

- Tegen discriminatie: voor solidariteit
en sociale rechtvaardigheid
Meer informatie en de lijst van betrokken organisaties is te vinden op www.rekeningretour.nu

------------------------------------------------


Ingezonden persbericht