Ingezonden persbericht

Finalisten Dutch Design Awards bekend

Best of the best van Nederlandse vormgeving op podium

Amsterdam, 1 juli 2010 - Vandaag zijn de finalisten vvan de Dutch Design Awards (DDA) bekendgemaakt in Amsterdam tijdens een persconferentie. Voor de 8e editie van deze internationale erkende vakprijzen zijn de finalisten door commissies van vakgenoten geselecteerd uit meer dan 700 projecten. De winnaars - die strijden om de in totaal 17 Awardss in de hoofdcategorieën Communicatie, Product en Ruimtelijk - worden door een internationale jury gekozen en tijdens de feestelijke Awardshow op 23 oktober aanstaande bekendgemaakt, evenals de winnaars van prijzen in de speciale categorieën: The Golden Eye (meest succesvolle ontwerp van 2010), de Rado Young Designer Award (aanmoedigingsprijs jong talent), de Publieksprijs van de DDA, de Beste Opdrachtgever Award en de BNO -- Piet Zwart Prijs - Life Time Achievement Award van de DDA. De oontwerpen van alle finalisten en winnaars worden aansluitend één week geëxposeerd in de Brainport Greenhouse tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

De Dutch Design Awards hebben als doel om de ontwerpers in het spotlicht te zetten én om het brede publiek een groter bewustzijn te geven van de mogelijkheden en waardecreatie van design. Dit voegt toe aan de toppositie die Nederlandse vormgeving de laatste jaren heeft veroverd, in binnen- en buitenland. Net als voorgaande jaren werd het niveau van het werk door de selectiecommissies als zeer hoog beoordeeld. In deze 8e editie van de Awards waren een aantal terugkerende thema's te herkennen. Bij ruimtelijke vormgeving is de tendens dat de ontwerper nog duidelijker een stempel drukt op de identiteit van de openbare ruimte. Ruimtelijke ontwerpen worden iconen in de omgeving en zijn niet langer enkel een werktuigbouwkundig of infrastructureel object. Bij productontwerp is een grote oriëntatie op services en systemen te herkennen, waardoor producten ook 'diensten' worden. Ook het verduurzamen van het product en het toepassen van duurzame materialen blijven actueel. In het vakgebied communicatie voert 'social design' de boventoon. De interactie met de gebruiker komt niet alleen tot uitdrukking in digitale media maar ook meer en meer in grafisch ontwerp en visuele identiteiten. De volledige informatie over de finalisten en hun ontwerpen staat in de bijlage en op www.dutchdesignawards.nl.

Rado Young Designer Award

De selectiecommissie heeft drie aanstormende Nederlandse talenten genomineerd als finalisten voor deze aanmoedigingsprijs van de Dutch Design Awards. Zij worden beoordeeld op hun gehele portfolio en maken kans op de titel, een bedrag van ¤ 10.000 en ondersteuning bij openbare actviteitten door Rado. De finalisten zijn (in willekeurige volgorde): Iris van Herpen, Rocco Verdult and Studio DRIFT (Lonneke Gordijn & Ralph Nauta).

Publieksprijs DDA

Vanaf 7 juli aanstaande kan het Nederlandse publiek zijn favoriet kiezen via de online stemmodule op www.dutchdesignawards.nl. Ook dit jaar strijden 6 ontwerpen voor de publieksprijs van de DDA. De finalisten zijn in willekeurige volgorde: West8 - Permanente brandgrensmarkering Rotterddam, Architectenbureau Koen van Velsen - Revalidatiecentrum Groot Kllimmendaal, Jeroen Vinken - Mazzo, Philips Design - Robust ct collection, Lernert & Sander - Roze Filmdagen, Black Magic Markeer - De Tweede Wereldoorlog.

Selectieprocedure wedstrijd en feestelijke Awardshow

De selectiecommissies bestaande uit specialisten uit het vak op het gebied van Communicatie, Product en Ruimtelijk wijzen uit het totale aanbod van het gescoute werk en de online inzendingen per subcategorie de finalisten aan. De internationale jury onder leiding van Frans Timmermans (voorzitter, Nederland) bestaat uit Sam Hecht (USA, industrial design), Ruedi Baur (Frankrijk, grafisch ontwerp), Marcus Fairs (UK, communicatie), Ravi Naidoo (Zuid-Afrika, communicatie), James Woodhuyzen (UK, industrial design), Will Erens (België, interior design) Rajesh Kejriwal (India, communicatie, product), Timo de Rijk (voorzitter selectiecommissie Product), Hans van der Markt (voorzitter selectiecommissie Ruimtelijk) en Vincent van Baar (voorzitter selectiecommissie Communicatie). Zij beslissen uiteindelijk wie er op zaterdag 23 oktober 2010 in geheel vernieuwde Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven met een Dutch Design Award op het podium staat. De ontwerpen van alle finalisten en winnaars zijn aansluitend weer een week lang te bewonderen tijdens de Dutch Design Week. De tentoonstelling van de Dutch Design Awards wordt dan gepresenteerd in de Brainport Greenhouse op het Stadhuisplein in Eindhoven.

Dutch Design Awards

Dutch Design Awards zijn de gerenommeerde prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving, en bestaan uit de wedstrijd, de internationaal reizende tentoonstelling en de productie van het Dutch Design Jaarboek 2010. Zo wordt een platform geboden waar jaarlijks het beste van de Nederlandse vormgeving - in de volle breedte - wordt gewaardardeerd en geëtaleerd. Design Connection Brainport, onderdeel van Brainport Development NV in Eindhoven is verantwoordelijk voor het projectmanagement van de Dutch Design Awards, in opdracht van de Gemeente Eindhoven.

Brainport

Toptechnologieregio Brainport is een broedplaats voor innovatie en de thuisbasis voor bedrijven, kennis- en researchinstellingen van wereldklasse. Samen bedenken en maken zij de technologie van morgen die bijdraagt aan een veilige, groene en zorgzame samenleving en aan duurzame economische ontwikkeling van Nederland. Met de regio Eindhoven als kern, is Brainport de spil van een netwerk dat zich over Zuidoost-Nederland en de landsgrenzen uitstrekt. De vijf speerpuntsectoren zijn High Tech Systems & Materials, Food, Automotive, Lifetec en Design.

Dutch Design Awards wordt mogelijk gemaakt door: Gemeente Eindhoven, BNO, Design Connection Brainport, Rado, Studio Dumbar, Lecturis printing company, BuhrmannUbbens, Brainport Development, Dutch Design Week, Design Coöperatie Brainport.

Klik hier voor de pdf van het volledige persbericht.
http://files.smartpr.nl/d92b6f67ce2823e009125ae1d09f3a17750f5c50/PB_DDA2010_Finalisten_NL.pdf?d
Klik hier voor de bijlage met korte beschrijvingen van het werk alle finalisten.
http://files.smartpr.nl/d92b6f67ce2823e009125ae1d09f3a17750f5c50/Bijlage_DDA2010_finalisten_NL.pdf?d