Shortlist Libris Geschiedenis Prijs bekend

13/09/2010 07:00

Nationaal Historisch Museum

De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2010 is vandaag bekendgemaakt. Genomineerd zijn:

- Els Kloek, Vrouw des Huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw;

- David Van Reybrouck, Congo. Een geschiedenis;

- Robin te Slaa en Edwin Klijn, De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935;

- Marriëtte Wolf, Het geheim van De Telegraaf. Geschiedenis van een krant;

- Annejet van der Zijl, Bernhard. Een verborgen geschiedenis.

De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van EUR 20.000 verbonden.

De uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs voor het beste historische boek van 2010 vindt plaats tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 23 oktober in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Kaarten voor de Nacht van de Geschiedenis zijn verkrijgbaar via nachtvandegeschiedenis.innl.nl.

Jury 2010

De jury bestaat uit: Ruth Oldenziel, Amerika-deskundige en hoogleraar aan de Technische Universiteit van Eindhoven; Henk Wesseling, emeritus hoogleraar algemene geschiedenis aan de Universiteit van Leiden; Carla Boos, eindredacteur NTR-televisie; Martin Sommer, chef parlementaire redactie van de Volkskrant en Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad.

Juryvoorzitter is dit jaar Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau en universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Samenwerking

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, het Nationaal Historisch Museum, de NTR, de Volkskrant en de VPRO.

Bijlage

Els Kloek,Vrouw des Huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw, Uitgeverij Balans.

Van oudsher had de Hollandse huisvrouw geen tijd om dagenlang in de keuken te staan, maar ze besteedde wel veel aandacht aan het schoonhouden van huis en omgeving. Voorts heeft zij naam gemaakt met haar bazigheid, ondernemingszin, bewegingsvrijheid, huiselijkheid en vooral haar overdreven properheid.

Historica Els Kloek laat zien hoe de rol van de huisvrouw zich in de Nederlandse geschiedenis steeds heeft gevoegd naar de omstandigheden van de tijd. Daarmee verklaart zij hoe de ondernemende huisbestierster van toen zich ontwikkelde tot de in deeltijd werkende zorgmoeder van nu.

David Van Reybrouck, Congo. Een geschiedenis, Uitgeverij De Bezige Bij.

Er is aan het begin van de eenentwintigste eeuw nauwelijks een roeriger natie dan Congo, het reusachtige land in het hart van Afrika, dat barst van de grondstoffen die onontbeerlijk zijn in onze moderne tijd - én van de gruwelijke conflicten. Hoe kon de vroegere, relatief rustige kolonie van België, sinds 1960 onafhankelijk, zo veranderen?

David Van Reybrouck beschrijft voor het eerst de verbijsterende geschiedenis van Congo, van ruim voor de komst van de ontdekkingsreiziger Stanley tot en met de invloed van China in de laatste tien jaar en de recente economische crisis. Zijn ooggetuigen gaan van eeuwlingen tot kindsoldaten, van rebellenleiders tot smokkelaars, van ministers tot maniokverkoopsters. Hun verhalen heeft de auteur in zijn grote geschiedenis geïntegreerd.

Robin te Slaa en Edwin Klijn, De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935, Uitgeverij Boom.

De NSB is het oersymbool van rechts extremisme in Nederland. In dit boek wordt de ontstaansgeschiedenis van de NSB voor het eerst systematisch en met gebruikmaking van alle beschikbare archieven beschreven.

De historici Te Slaa en Klijn beschrijven hoe de NSB zijn eigen nationale variant van het fascisme probeerde te ontwikkelen, maar zich niet kon onttrekken aan de invloed van Hitlers Derde Rijk. Het 'Nederlandsche nationaal-socialisme' kreeg daardoor steeds meer nazistische trekjes.

Mariëtte Wolf, Het geheim van De Telegraaf. Geschiedenis van een krant, Uitgeverij Boom.

Het geheim van De Telegraaf schetst de ontwikkeling van een vrijzinnig nieuwsblad voor de Amsterdamse elite tot een behoudende massakrant. Het biedt daarbij ook inzicht in de kleine en grote gebeurtenissen die de samenleving vanaf 1893 beroerden. De wijze waarop De Telegraaf hierover bericht is van oudsher goed voor commotie.

Mariëtte Wolf heeft veel aandacht voor de 'plezierige gekken' in de redactie. Zij maken dat de geschiedenis van de krant zich bij vlagen laat lezen als een journalistieke schelmenroman. Een must voor iedereen die belang stelt in de geschiedenis van de twintigste eeuw en die van de Nederlandse journalistiek in het bijzonder.

Annejet van der Zijl, Bernhard. Een verborgen geschiedenis, Uitgeverij Querido.

Bernhard. Een verborgen geschiedenis is een historische reconstructie van het eerste en tot dusverre meest onderbelichte deel van het leven van de voormalige prins-gemaal. Onderbouwd door tal van tot nu toe onbekende feiten, documenten en inzichten biedt het boek een nieuwe kijk op het fenomeen Bernhard en op de manier waarop zijn Duitse geschiedenis heeft doorgewerkt in de rest van zijn leven.

Annejet van der Zijls Bernhard is niet bepaald het stoere jongensboek waarmee het onderwerp zelf de geschiedenis in had willen gaan. Het is ook zeker niet het inktzwarte scenario dat zijn tegenstrevers van zijn leven maken. Het is allemaal veel toevalliger, kleiner en vooral menselijker dan dat. En daarom, misschien wel voor het eerst, begrijpelijker.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

http://librisgeschiedenisprijs.innl.nl