Zeehondencreche Pieterburen

Seal Rehabilitation and Research Centre in Iran geopend

Kortgeleden is de (Iranese) dierenarts van de Zeehondencrèche, Mostafa Shahi Ferdous, naar Iran gereisd om aanwezig te zijn bij de officiële opening van het eerste `Wildlife Health and Research Centre' aan de Kaspische Zee. Het centrum is een donatie van het management van het steurcentrum van de provincie Golestan en het project is opgezet in nauwe samenwerking tussen de Zeehondencrèche en een aantal Iranese organisaties. Daarom heet het centrum ook de "Iran Branch" van het "Seal Rehabilitation and Research Centre" (de internationale naam van de Zeehondencrèche).
Kaspische zeehond
De Kaspische zeehond is een bedreigde diersoort, evenals de steur. Beide leven in de Kaspische Zee, waar - net als in de Waddenzee en op veel andere plaatsen in de wereld - door menselijke activiteiten grote problemen zijn ontstaan. Vervuiling, verstoring, overbevissing, klimaatverandering, netten waarin dieren verstrikt raken, uitbraken van virussen (overgebracht door honden). Jaarlijks sterven veel (vooral jonge) Kaspische zeehonden en ook de steur is in grote problemen. Het is geweldig dat Iran nu de verantwoordelijkheid neemt voor hun bescherming.

Al enkele jaren is de Zeehondencrèche (dat in het buitenland `Seal Rehabilitation and Research Centre' of kortweg `SRRC' heet) in gesprek met Iranese organisaties over de opzet van een dergelijk centrum. Lenie 't Hart heeft in Teheran en aan de kust van de Kaspische Zee gesprekken gevoerd over de mogelijkheden. Het initiatief voor dit `Wildlife Health and Research Centre' is genomen door een groep Iranese dierenartsen, die de crèche in Pieterburen als voorbeeld hebben gekozen. De meeste van hen hebben een aantal maanden in Pieterburen gewerkt om kennis op te doen op het gebied van opvang en wetenschappelijk onderzoek. De leiding over het Iranese centrum is in handen van Dr. Amir Sayad Shirazi.
Dr. Amir Sayad Shirazi
Het opvangcentrum is in het water gebouwd aan het begin van de Gorgan Bay in het zuid-oosten van de Kaspische Zee. Het gebouw werd gedoneerd door het management van het steurcentrum van de provincie Golestan, heeft als grote bijzonderheid dat het alleen per boot bereikbaar is en kon worden ingericht dankzij de steun van een groot aantal Iranese donateurs, waaronder Ing. Mr. Aghil Nezhad, Ing. Mr. Kami , Ing. Mr. Hoseyni en Dr. Fahime Rouhi.
Het opvangcentrum
Mede dankzij hun steun beschikt het centrum nu over quarantaines, kleedruimtes, een viskeuken voor het prepareren van voeding, een sectieruimte, kantoren en woonruimte voor vrijwilligers. Er zijn opslagtanks voor drinkwater, en generatoren zorgen voor de noodzakelijke energie en warmte.
Het is de bedoeling dat de Iranese staf voorlichting zal geven aan de lokale bevolking, aan toeristen en schoolkinderen over de Kaspische Zee, haar bewoners en de bedreigingen. Zeezoogdieren die hulp nodig hebben kunnen worden opgevangen. Met de in Pieterburen opgedane kennis kunnen de Iranese dierenartsen en vrijwilligers ongetwijfeld veel zeehonden een tweede kans geven. Binnenkort gaat Lenie 't Hart zelf weer bij haar Iranese collega's op bezoek.

23-10-2010 Bron: Zeehondencrèche Lenie 't Hart