David Van Reybrouck wint Libris Geschiedenis Prijs 2010

23/10/2010 21:30

Nationaal Historisch Museum

David Van Reybrouck wint Libris Geschiedenis Prijs 2010

'Congo. Een geschiedenis' het beste historische boek van 2010

David Van Reybrouck ontvangt de Libris Geschiedenis Prijs voor zijn boek Congo. Een geschiedenis. De jury beschrijft het boek als 'briljant, adembenemend en meeslepend'. Juryvoorzitter Paul Schnabel overhandigde de prijs voor het beste historische boek van 2010 tijdens de Nacht van de Geschiedenis in Stadsschouwburg Amsterdam. Er dongen dit jaar 325 boeken mee naar de prijs, waaraan een bedrag van 20.000 euro is verbonden.

Unaniem besluit

De jury koos unaniem voor Congo. Een geschiedenis uit een shortlist van vijf titels. David Van Reybrouck maakte grote indruk met de breedte van het onderwerp, dat hij beschrijft in een rijke, bijna barokke stijl. Het boek is een originele combinatie van persoonlijke betrokkenheid en journalistieke distantie, die archiefmateriaal, interviews en persoonlijke observaties vermengt.

Congo. Een geschiedenis

Congo. Een geschiedenis brengt een zeer breed opgezette en allesomvattende geschiedenis van de voormalige Belgische kolonie. Het boek is een onthutsende confrontatie met een voor velen te weinig bekende wereld. Het vertelt het tragische verhaal vanuit het perspectief van de Congolezen; mensen die proberen te overleven in een land dat alsmaar dieper wegzakt in uitbuiting, corruptie en burgeroorlog. Het einde is verrassend hoopvol.

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Hij studeerde in Leuven en Cambridge en promoveerde in Leiden. In 2001 debuteerde hij met De plaag, waarvoor hij de Debuutprijs 2002 ontving. In 2004 schreef hij het toneelstuk Die Siel van die Mier, bekroond met de Taalunie Toneelschrijfprijs 2004 en de Vijfjaarlijkse Prijs voor Podiumteksten 2007 van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. In 2007 verscheen zijn toneelstuk Missie, dat de Arkprijs van het Vrije Woord won. In 2008 publiceerde hij Pleidooi voor populisme, waarvoor hij de Jan Hanlo Essayprijs en de Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en Essay 2009 ontving. Zijn laatste werk Congo. Een geschiedenis staat op de shortlist van de Ako Literatuurprijs 2010.

Jury

De jury in 2010 bestond uit: Ruth Oldenziel, Amerika-deskundige en hoogleraar aan de Technische Universiteit van Eindhoven; Henk Wesseling, emeritus hoogleraar algemene geschiedenis aan de Universiteit van Leiden; Carla Boos, eindredacteur NTR-televisie; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant en Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad. Juryvoorzitter was dit jaar Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau en universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Samenwerking

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, het Nationaal Historisch Museum, de NTR, de Volkskrant en de VPRO.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

http://librisgeschiedenisprijs.innl.nl

Noot voor de redactie:

(