Massale belangstelling jongeren voor toekomst VN

21/10/2010 18:31

&Maes B.V.

Ruim 500 jongeren discussiëren over de rol van VN tijdens volgeboekt UNme

Op zondag 24 oktober 2010 bestaat de Verenigde Naties 65 jaar. In zijn laatste speech voor de VN als premier noemde Balkenende de VN onder meer passief en niet bij de tijd. Moet de VN niet met pensioen? Kunnen we ook zonder de VN? Of blijft de VN in de toekomst een belangrijke speler in de internationale politiek? Hier gaat over. Tijdens UNme op 24 oktober - De Internationale Dag van de VN - verzamelen 500 hoger opgeleide jongeren en young professionals zich in de Haagse Hogeschool om te praten over de toekomst van de VN. Op deze dag vindt tevens de finale van de verkiezing van de VN-jongerenvertegenwoordiger naar de VN plaats. NCDO organiseert UNme in samenwerking met jongerenbureau Move Your World, de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN), NJR (Nationale Jeugdraad), UNHCR Nederland en UNICEF Nederland.

De VN anno 2010

In het onlangs verschenen boek van Peter Baehr en Leon Gordenker wordt duidelijk dat de kritiek op de VN gaat over dat het VN-systeem meer de wereld van 1945 vertegenwoordigt dan de wereld van nu. De kritiek in het boek gaat verder over de bombastische besluitvorming, de onzichtbare uitvoering van beslissingen en de excessieve kosten die aan de VN kleven. Ondanks deze kritiek blijft de nieuwe generatie jongeren zich verbonden voelen met de basisbeginselen van het VN-statuut uit 1945. Daarom buigen zij zich tijdens UNme over de vraag: hoe ziet mijn VN er in de toekomst uit?

De oude generatie gaat in gesprek met de nieuwe generatie

Fatou Bensouda, Plaatsvervangend Hoofdaanklager van het Internationale Strafhof in Den Haag opent UNme met een lezing over haar toekomstvisie op het Internationale Strafhof. Daarnaast staan jongeren Kumi Naidoo, directeur Greenpeace International, Worldconnectors Sylvia Borren en Hans Eenhoorn en publicist Arend Jan Boekestijn bij met argumenten in een discussie over de VN Millenniumdoelen. Frank Majoor, Permanente Vertegenwoordiger van Nederland naar de NAVO in Brussel praat over internationale vrede en veiligheid. Sigrid Kaag, UNDP-functionaris in New York vertelt jongeren meer over hoe het is om bij de VN te werken. En tijdens een rondetafelgesprek met onder andere René Bruin, hoofd UNHCR Nederland en journaliste Linda Polman gaan deelnemers in gesprek over een actueel VN-thema. Voor jongeren die ambitie hebben om een internationale carrière te starten staat de VN-markt klaar. Verschillende aan de VN gelieerde organisaties zoals UNHCR Nederland, UNICEF Nederland, het Nederlandse Rode Kruis en de NVVN beantwoorden vragen over werken bij de VN en het werk van de VN in de praktijk. Ook zijn er deskundigen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Instituut Clingendael.

Finale VN-Jongerenverkiezing tijdens UNme

Ook dit jaar wordt de finale van de verkiezing van de VN-jongerenvertegenwoordiger gehouden op 24 oktober, tijdens het slot van UNme. De winnaar treedt in de voetsporen van de eerste jongerenvertegenwoordiger namens Nederland, koningin Beatrix. De verkiezing wordt georganiseerd door NJR.

Den Haag, stad van vrede en recht'

UNme vindt niet voor niets plaats in Den Haag. Den Haag staat bekend als 4e VN-stad en als internationale stad van vrede en recht.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.dewereldvandevn.nl/