Ingezonden persbericht


Amsterdam, 18 oktober 2010

La bête humaine te zien op perron 2A, station Amsterdam Centraal

La bête humaine

Op zondag 24 oktober organiseren EYE en NS een gratis voorstelling van Jean Renoirs klassieker La bête humaine (1938) en een programma met diverse stille films, voorzien van live muziek, in de tentoonstellingsruimte op perron 2A van station Amsterdam Centraal. Het programma maakt deel uit van 'Zoomscape - Hoe de trein de bioscoop in reed', een expositie gewijd aan de relatie tussen trein, film en waarneming, met 27 uur treinfilms en fraaie filmaffiches. Zoomscape - Hoe de trein de bioscoop in reed. Gratis tentoonstelling over trein, film en waarneming op perron 2A van station Amsterdam Centraal, meer dan vijftig filmtitels op vier grote schermen. Tot en met 31 oktober, dagelijks van 9.00 - 21.00. Programma zondag 24 oktober: La bête humaine en live muziek bij stille filmfragmenten uit de EYE-collectie, 15.00 - 17.25.

De middag is onderdeel van Zoomscape, een samenwerking van EYE en NS. De tentoonstelling (in de voormalige balieruimte van NS Internationaal) op perron 2A toont de mooiste, spannendste, verrassendste en grappigste treinfilms van de laatste 115 jaar, van hilarische treinoverval tot surrealistische spookreis, van de eerste, door de gebroeders Lumière opgenomen stille film L'arrivée d'un train en gare de la Ciotat (1895) tot The Last Train Home (2009) van de Chinese filmer Lixin Fan. Zoomscape is elke dag open van 9.00-21.00 en is gratis toegankelijk.

Zondag 24 oktober organiseren beide partijen een gratis toegankelijk middagprogramma:

15.00-15.30 uur: stille-filmfragmenten uit de EYE-collectie, live begeleid door Martin de Ruiter (compositie, bandoneon), Andreas Suntrop (electrische gitaar, effecten) en Annie Tångberg. In The Great Train Robbery (1902, Edison Company) ziet u de eerste treinoverval uit de filmgeschiedenis. Ook maakt u kennis met prachtig ingekleurde 'phantom rides' uit de vroegste filmgeschiedenis (rond 1895), waarbij de camera voorop een rijdende trein werd gezet zodat het landschap op de kijker af lijkt te stormen. Tot slot wacht u een spectaculaire treinbotsing.

15.45-17.25 uur: vertoning van de klassieker La bête humaine (1938) van Jean Renoir. Een treinmachinist (Jean Gabin) met een onbeheersbaar temperament raakt verwikkeld in een driehoeksverhouding waarin de stationschef en diens vrouw fatale rollen spelen. Renoir baseerde zijn vertelling op Emile Zola's gelijknamige roman. De opnamen van over de rails voortrazende stoomlocomotieven zijn beroemd.

Zoomscape komt tot stand in nauwe samenwerking met sponsor NS en past in de ambitie van NS om via ondersteuning van culturele activiteiten het station als poort naar de stad steeds aantrekkelijker te maken.

Zoomscape komt tot stand met dank aan MK2, NS, Rabobank, Shell, Rocket Cinema en Raw Materials.