Ingezonden persbericht


Persbericht

Zondag 24 oktober

Lili Marleen in het Bevrijdingsmuseum

Over een "Schlager" die geschiedenis maakte

Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Wie was Lili Marleen werkelijk en waarom raakt het lied nog steeds iedereen recht in zijn hart? Op deze en andere vragen geeft een speciale Lili Marleendag in het Bevrijdings- museum antwoord. Dit gebeurt door middel van een publiekslezing, een documentaire- film en live muziek. Het legendarische lied wordt vertolkt door zangeres Majorie Scholtz, de rising star van de 21e eeuw. Zij brengt daarnaast een breed repertoire van nostalgische evergreens uit de jaren '40 van de vorige eeuw. Het programma is doorlopend: het begint om 12.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Dit betekent dat de bezoeker op elk moment kan aanschuiven bij één van de programma-onderdelen.

Lili Marleen is méér dan een soldatenlied over afscheid en een onzekere thuiskomst. Het oorspronkelijk Duitse lied was populair onder zowel Duitse als geallieerde troepen, omdat het de menselijke gevoelens in oorlogstijd zo treffend verwoordde: de scheiding van geliefden, heimwee, eenzaamheid en angst voor de dood. De uitwerking ervan reikt tot ver na de oorlog. De mythe van Lili Marleen werd grootgemaakt door artiesten als Lale Andersen, Marlene Dietrich, Bing Crosby en Perry Como. Het lied werd onderwerp van veel theater- en caba- retuitvoeringen, documentaires en speelfilms. In de laatste decennia bezongen zelfs Punk- en Heavy-metal bands Lili Marleen: een melancholisch wereldsucces vol tegenspraken! In 2009 won het Bevrijdingsmuseum met dit evenement de Nationale Publieksprijs van de Week van de Geschiedenis.

Lili Marleen in het Bevrijdingsmuseum. Over een "Schlager" die geschiedenis maakte. Datum: zondag 24 oktober 2010. Tijd: van 12.00-17.00 uur. Doorlopend programma. Plaats: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek. Reserveren niet nodig.