Maand van de Geschiedenis in 2011

24/10/2010 12:34

Nationaal Historisch Museum

Maand van de Geschiedenis in 2011

De Week van de Geschiedenis 2010 was een groot succes. In totaal 585 instellingen organiseerden samen 809 activiteiten. Om nog meer instellingen de kans te geven activiteiten te organiseren, organiseert het Nationaal Historisch Museum vanaf volgend jaar de Maand van de Geschiedenis. De nationale geschiedenismaand zal elk jaar in oktober plaatsvinden.

Het Nationaal Historisch Museum wil het verhaal van de Nederlandse geschiedenis aan zo veel mogelijk mensen vertellen. De Week van de Geschiedenis is hiervoor een doelgericht instrument dat zo sterk is dat er vanaf 2011 een maand komt.

Nederlandse agenda

Het historische evenement van het jaar beheerst een week lang de Nederlandse agenda, zo blijkt uit de cijfers:


- 9 lokale Weken van de Geschiedenis in Almere, Amersfoort, Kampen, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Wijk bij Duurstede/Rhenen/Vianen en Woerden;


- 6 lokale Dagen van de Geschiedenis in Arnhem, Den Haag, Groningen, Leeuwarden, Rotterdam en Zwolle;


- een druk bezochte Nationale Archievendag 2010 en een lokale archievendag in Den Haag;


- een nationale Nacht van de Geschiedenis in Amsterdam en 7 lokale Nachten van de Geschiedenis in Den Bosch, Groningen, Tilburg, Nijmegen,Oudewater, Uithuizermeeden en Zeeland;


- 25.000 bezoekers op de website weekvandegeschiedenis.innl.nl;


- meer dan 50 verslaggevers op Twitter;


- online 233.000 blogposts, tweets, Facebook berichten, artikelen en agenda-items;


- dagelijks aandacht in landelijke, regionale en lokale media op tv, radio, print en internet.

Een terugblik op de Week van de Geschiedenis 2010 in woord en beeld staat op weekvandegeschiedenis.innl.nl.

Maand van de Geschiedenis van 1 t/m 31 oktober 2011

Veel deelnemende partijen hebben aangegeven meer tijd en ruimte te willen hebben voor hun activiteiten. Een Maand van de Geschiedenis voorziet in die behoefte. De culturele instellingen krijgen meer armslag om een geschikt moment of een langere periode te kiezen. Scholen kunnen het onderwijspakket beter voorbereiden en combineren met de activiteiten, want door de vakantiespreiding viel de Week van de Geschiedenis altijd voor een groot deel van Nederland in de herfstvakantie. Gezinnen met kinderen kunnen op deze manier de activiteiten bezoeken in de vakantie, in welk deel van Nederland ze ook wonen.

De vaste onderdelen blijven behouden, zoals het onderwijspakket, de Nationale Archievendag, de Nacht van de Geschiedenis en de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs. Nieuw is dat de Maand van de Geschiedenis meer aandacht besteedt aan de activiteiten van het Nationaal Historisch Museum: actieve samenwerking met andere partijen en ontsluiting van nieuwe Plaatsen in Nederland. Elk jaar zal er een nieuw thema worden gekozen dat in de Maand van de Geschiedenis wordt uitgewerkt.

Thema Maand van de Geschiedenis 2011: Ik en wij

In 2011 is het thema van de Maand van de Geschiedenis Ik en wij. Nederlanders voelen zich verbonden met hun land, stad, dorp of streek en met hun familie, sportclub, kerk of levensgemeenschap. Ajacieden dragen met trots hun roodwitte clubshirt bij een wedstrijd tegen Feyenoord, maar trekken net zo gemakkelijk een oranje shirt aan tijdens het WK voetbal. Friezen spreken Fries in Friesland, maar Nederlands met andere Nederlanders in Frankrijk. Nederlanders hebben kortom verschillende en dynamische identiteiten die elkaar soms overlappen. Maar welk deel daarvan is 'ik' en wanneer gaat dat over in 'wij'? Wat geeft u het gevoel dat u Nederlander bent?

Nationaal Historisch Museum

Het Nationaal Historisch Museum wil de historische verbeelding stimuleren, enthousiasme voor geschiedenis teweegbrengen en nieuwsgierigheid opwekken. Het museum heeft straks een gebouw, maar het wil ook zonder gebouw bestaan, door in heel Nederland van zich te laten horen.

Het Nationaal Historisch Museum organiseert tentoonstellingen en activiteiten, waarbij het actief samenwerkt met organisaties op het gebied van erfgoed, geschiedenis, onderwijs, wetenschap, media en kunst. Op deze manier ontstaan verrassende en boeiende verbindingen tussen heden en verleden, zoals tijdens de Week en de Nacht van de Geschiedenis. De activiteiten van het museum zijn te herkennen aan het INNL logo. De programmering staat op www.innl.nl.





http://www.weekvandegeschiedenis.innl.nl


Noot voor de redactie:


--


Noot voor de redactie (