Nieuw-Vlaamse Alliantie


Franstalige kinesitherapeut blijkbaar meer waard dan de Vlaamse

24 oktober 2010

De federale Ministerraad heeft vorige vrijdag beslist om voorlopig geen federale uitgangsexamens meer uit te schrijven voor afgestudeerde kinesitherapeuten. Letterlijk klinkt het dat de Ministerraad "een denkproces zal opstarten over de wenselijkheid om een dergelijk examen in de toekomst te organiseren, gelet op het unaniem advies van de Planningscommissie van 18 mei 2010 dat voorstelde om dit examen af te schaffen. In functie van de vordering van dit denkproces, heeft de Ministerraad eveneens beslist dat de voorlopige RIZIV-nummers eventueel zouden kunnen worden verlengd door de minister van Volksgezondheid na 31 december 2010." Op zich een goede zaak vindt N-VA senator Louis Ide, alleen is de timing wel erg doorzichtig. Voor het eerst studeren er namelijk te veel Franstalige kinesitherapeuten af en zou daarom volgende zaterdag voor het eerst ook in Franstalig België een examen plaatsvinden. "Et pour les Francophones la même chose? Blijkbaar werkt het in die richting niet", zegt Ide.

"Dat een examen na de studies een onding is, is een open deur instampen", stelt Ide. "Daarom diende ik in 2008 al een wetvoorstel in om dit af te schaffen: het voorstel werd echter nooit ten gronde besproken. Maar nu voor het eerst Franstaligen het slachtoffer dreigen te worden omdat het examen volgende week doorgaat, kan het plots allemaal wel. Dat terwijl tot voor kort Vlaamse, afgestudeerde kinesitherapeuten wel zo'n federaal examen moesten afleggen, en er daardoor elk jaar een 100-tal Vlaamse kinesitherapeuten niet aan de slag konden als zelfstandig kinesitherapeut. Elke Belg gelijk voor de wet? Ik vraag het me toch af."

Dat de Franstalige regeringspartijen hun eigen achterban bedienen, kan geen verrassing meer zijn. Maar dat de Vlaamse regeringspartijen-in-lopende-zaken deze logica volgen, is sterk te betreuren. Vooral omdat men bewust selectief omspringt met het advies van de planningscommissie waarnaar de regering verwijst. Dit advies stelt immers ook voor de verantwoordelijkheid door te verwijzen naar de Gemeenschappen en subquota in te voeren die rekening houden met een spreiding van rusthuizen, hospitalen... Toeval dat de regering dit advies vergat? De vraag stellen, is ze beantwoorden. Auteur(s): Louis Ide, Senator