KNHS

Thijssen klimt naar tweede plaats in wereldbekerklassement 24 oktober 2010
LeonThijssenTysonHelsinki

HELSINKI (KNHS) Ook in de tweede wereldbeker kwalificatie ging de hoofdprijs net als vorige week in Oslo naar de Duitse ruiter Christian Ahlmann met de in Nederland gefokte Taloubet Z (Galoubet A x Polydor). Maar liefst elf combinaties drongen door tot de barrage waaronder Leon Thijssen (Baarlo) met Tyson (Numero Uno x Voltaire) en Wout-Jan van der Schans (Nijkerk Gld) met Eurocommerce Seoul.

Thijssen eindigde als derde, achter de Duitse ruiter Philipp Weishaupt met Catoki en klom daardoor op naar de tweede plaats in de Europese wereldbeker league. Wout-Jan van der Schans werd zesde. Vincent Voorn (Dinteloord) noteerde met Audi's Alpapillon-Armanie (Aldato x Cassini) een springfout en eindigde als 23ste terwijl Henk van de Pol (Knegsel) met Abeltje Z tegen twee springfouten aanliep en als 25ste eindigde. Leopold van Asten (Duizel) noteerde met VDL Groep Amelie (Luidam) drie springfouten en eindigde als 32ste. Eric van der Vleuten (Mierlo) moest zijn rit met VDL Groep Kaid voortijdig beëindigen.

De prestaties van de Nederlandse ruiters in de wereldbeker kwalificatie vielen in de breedte gezien iets tegen terwijl men tijdens de eerste dagen vaak vooraan in het klassement te vinden was. Op de openingsdag zegevierde Van Asten met VDL Groep Quinara in de openingsrubriek en daarin werd Wout-Jan van der Schans met P-Pilot derde. In de eerste kwalificatie voor de Grote Prijs op vrijdag legde Van der Vleuten met VDL Groep Kaid beslag op de tweede plaats terwijl Leopold van Asten met VDL Groep Amelie derde werd. In een internationale wedstrijd op tijd legde Van der Schans met Eurocommerce Sacramento beslag op plek twee terwijl Van der Vleuten met Dona Evita vierde werd in dezelffde rubriek.

In de Grand Prix op zaterdag onderstreepten Ahlmann en Taloubet Z hun grootse vorm door deze wedstrijd, gedoteerd met 20.000 euro voor de winnaar, voor zich op te eisen en Voorn legde met de hengst Audi's Gestion Priamus Z beslag op de derde plaats. In het "take your own line, ook op zaterdag, reed Van Asten zich met VDL Groep Issis du Marais naar de derde plaats terwijl hij met dit zelfde paard de Knock Out wedstrijd wist te winnen. Vorige week moest hij in Oslo nog zijn meerdere erkennen in de Franse ruiter Roger-Yves Bost maar nu was hij in de finale de Belg Rik Hemeryck met Bono van het Lindehof net te snel af. Henk van de Pol legde met Flicka beslag op de derde plaats. Op zondagochtend zegevierde Van der Schans met Eurocommerce Sacramento in de "speed final" voor de Duitser Lars Nieberg met ECL Lunatic. Van Asten werd met VDL Groep Issis du Marais vijfde. In de wedstrijd die diende als ouverture voor de wereldbeker kwalificatie ging de zege naar de jeugdige Belgische amazone Nicola Philippaerts met Carlos terwijl de derde plek werd opgeëist door Van der Schans met P-Pilot. Van der Vleuten werd met VDL Groep Cannelina vijfde.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer informatie: www.helsinkihorseshow.fi

Uitslag Rolex FEI World Cup:


1. Christian Ahlmann (Dui) Taloubet Z (Galoubet A x Polydor) 0 / 0 34.56

2. Philipp Weishaupt (Dui) Catoki 0 / 0 35.13
3. Leon Thijssen (Baarlo) Tyson (Numero Uno x Voltaire) 0 / 0 35.40 6. Wout-Jan van der Schans (Nijkerk Gld) Eurocommerce Seoul 0 / 4 35.83 23. Vincent Voorn (Dinteloord) Audis Alpapillon-Armanie (Aldato x Cassini) 4 69.21
25. Henk van de Pol (Knegsel) Abeltje Z 8 65.37 32. Leopold van Asten (Duizel) VDL Groep Amelie (Luidam) 12 66.54

Tussenstand Europese League:


1. Christian Ahlmann (Dui) 40

2. Leon Thijssen (Baarlo) 27

3. Philipp Weishaupt (Dui) 24
12. Wout-Jan van der Schans (Nijkerk Gld) 11
21. Albert Zoer (Echten Dr) 0
21. Eric van der Vleuten (Mierlo) 0
21. Henk van de Pol (Knegsel) 0
21. Leopold van Asten (Duizel) 0
21. Vincent Voorn (Dinteloord) 0

Foto van Leon Thijssen en Tyson door www.melissen.net