Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Den Haag, 24 oktober 2010

Dirk uit Maastricht wint VN jongerenverkiezing
Nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de VN gekozen

Dirk moest het opnemen tegen twee geduchte tegenstanders, maar uiteindelijk koos het grote publiek vandaag op de 65e verjaardag van de VN Dirk als nieuwe jongerenvertegenwoordiger. De komende twee jaar zet Dirk (20), student Internationale Betrekkingen aan het University College Maastricht, zich in om de stem van Nederlandse jongeren te laten horen bij onder andere de Verenigde Naties. Komende zondag, 31 oktober, vliegt Dirk naar New York. Daar zal hij zich alvast voorbereiden op de speech die hij volgend jaar geeft voor de Algemene Vergadering van de VN. De verkiezing is georganiseerd door NJR en NCDO.
De afgelopen weken moest Dirk zoveel mogelijk jongeren zien te overtuigen van zijn kwaliteiten als jongerenvertegenwoordiger. Uiteindelijk bepaalde het aantal stemmen dat via sms, de website en op het evenement UN&me binnenkwam, wie de winnaar werd. Het totale aantal stemmen dat tijdens de verkiezing is binnengekomen is 19.254. Dit is het hoogste aantal in de geschiedenis van de VN jongerenverkiezing. De weken campagnevoeren hebben geloond, want nu is Dirk écht de nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de VN: "Geweldig! Voor iedereen die op me gestemd heeft: heel erg bedankt! Vanaf morgen ga ik me keihard inzetten om de stem van jongeren te laten horen. En nu is het tijd voor een feestje!" Dirk wil zich vooral gaan richten op betere toegang tot water, voedsel en onderwijs. "Als je als jongere één van deze drie dingen mist, dan kun je je niet ontwikkelen. In het Liberiaanse VN-vluchtelingenkamp waar ik vrijwilligerswerk deed, ontmoette ik jongeren die zonder iets gegeten te hebben hun examens moesten maken. Dat is natuurlijk onmogelijk op een lege maag. Door deze omstandigheden kunnen zij hun kansen niet pakken. Nederland kan hierbij helpen met onze grote kennis over water en voedsel." Jongerenvertegenwoordigers
Als jongerenvertegenwoordiger vormt Dirk de schakel tussen jongeren en (politieke) instanties. Samen met collega-jongerenvertegenwoordiger Elsa van de Loo gaat hij op zoek naar de meningen en ideeën van jongeren. Deze bespreken ze vervolgens met onder andere beleidsmakers en de Verenigde Naties. Zo is Elsa van de Loo net terug uit New York. Zij heeft daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toegesproken over het belang van water als mensenrecht. In haar speech riep Elsa de lidstaten op nu actie te ondernemen zodat iedereen daadwerkelijk kan beschikken over water en het niet bij een aangenomen resolutie blijft (schoon water is afgelopen juli erkend als mensenrecht). NJR begeleidt en adviseert jongerenvertegenwoordigers zodat zij de stem van Nederlandse jongeren kunnen laten horen. De bekendste is de jongerenvertegenwoordiger naar de VN, maar ook voor Europese Zaken, UNESCO en duurzame ontwikkeling zijn vertegenwoordigers actief.

Kijk voor meer informatie over de VN jongerenverkiezing op www.dewereldvandevn.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht