Oplichtingspraktijken investeerders onderzocht door toegangtotgeld.nl


AMSTERDAM, 20101025 -- Als ondernemer heeft u een geweldig plan waarmee een gat in de markt opgevuld wordt. De bank wil deze plannen deels financieren. Een zoektocht naar een risicodragende bedrijfsfinanciering volgt. Een internationale partij reageert op uw digitale advertentie. Deze partij verklaart een groot groeipotentie te zien en biedt zelfs meer financiering dan u vraagt. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn... Dat laatste gevoel blijkt waarheid te zijn, een nachtmerrie! Het blijken oplichters te zijn en u bent al uw geld kwijt. En nog veel erger, familie en vrienden hebben u in goed vertrouwen geld geleend wat nu verdwenen is.

Bovenstaande is niet het plot van een spannende Hollywood film of John Grisham thriller. Deze praktijken gebeuren namelijk in het Nederlandse bedrijfsleven. Nu denkt u: `Zij gingen toch in mijn plan investeren, hoe kan ik dan geld kwijt zijn?' Dit klopt in essentie, maar deze oplichters hebben een slinkse handelswijze. Er zijn immers al een aantal slachtoffers gemaakt. Hoe gaat dit dan in zijn werk? Een investeringmaatschappij uit Italië meldt zich bij u met de mededeling dat zij in het plan geloven. Op hun verzoek gaat u op bezoek in Milaan. Eventueel wantrouwen wordt meteen weggenomen door de professionele uitstraling. Ze stellen zich voor als een joodse familie, rijk geworden in de diamantenhandel. Allerlei identificatiestukken worden u voorgelegd ter bevestiging. Er is één randvoorwaarde die zij stellen bij iedere risicodragende bedrijfsfinanciering. De ondernemer zal zelf een klein bedrag financieren. Bij een eventueel faillissement wordt zo ook de ondernemer geraakt. Dit is geheel gebruikelijk en wordt door bijna elke investeringsmaatschappij gevraagd.

Waar gaat hier dan mis? Deze oplichters vragen u om dit relatief kleine eigen inbreng op een derden rekening te plaatsen. De afspraak is dat zij het risicodragende deel van de bedrijfsfinanciering naar u overmaken op het moment dat u uw geld gestort hebt op de derden rekening. Mogelijk denkt u nog: `Waarom moeten zij geld van mij ontvangen als ze in mij willen investeren?' Toch wint uw enthousiasme en u gaat over tot actie. Er zijn bij deze transactie dan een tweetal contracten. Het contract met de houder van de derden rekening geeft aan dat het geld meteen overgemaakt wordt naar de rekening van deze oplichters. Het onderlinge contract tussen deze oplichters en u waarborgt dat zij de bedrijfsfinanciering ter beschikking stellen op het moment dat u uw geld op de derden rekening gestort heeft. Na overmaking van uw geld op de derden rekening hoort u echter niets meer van deze oplichters.

Bovenstaande en talloze andere voorbeelden blijken uit een onderzoek van www.toegangtotgeld.nl, onderdeel van MILK strategy & Finance en MILK Participaties. MILK verstrekt smart money (een combinatie van bedrijfsfinanciering en kennis). Dit kan als eigen vermogen of vreemd vermogen. Achter MILK staat een actief netwerk van meer dan 80 (oud)-ondernemers in verschillende marktsectoren die ondernemers met raad en daad terzijde kunnen staan. Deze combinatie van kapitaal en kennis van oud ondernemers en financiële kennis leidt tot groei in omzet en rentabiliteit.